Milost pro Babiše: Schwarzenberg promluvil. Použil slovo „sere“

23.09.2019 10:11

Doyen české Sněmovny a zasloužilý politický matador Karel Schwarzenberg opět potvrdil, že pro ostřejší výraz nejde daleko, pokud podle něho přesně vystihuje danou situaci. V reakci na dotaz serveru ParlamentníListy.cz k možné abolici v Babišově kauze Čapí hnízdo kníže řekl, že „Zeman sere na Zemana“.

Milost pro Babiše: Schwarzenberg promluvil. Použil slovo „sere“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Vloží se prezident do procesu v kauze Čapí hnízdo? Za předpokladu, že by nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman změnil rozhodnutí státních zástupců nižších stupňů a chtěl poslat Andreje Babiše za Čapí hnízdo před soud, nebylo by mu to nic platné. Případné obnovené trestní stíhání by svým krokem finálně zastavil prezident Miloš Zeman. Řekl to na TV Barrandov.

„Kdyby se do toho vrtalo, mám Ústavou dané právo abolice, tedy rovněž zastavení trestního stíhání. I když bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, tak pokud by to bylo nutné, bych k tomuto kroku sáhl,“ uvedl doslova Zeman.

Anketa

Zeman oznámil, že 17. listopad oslaví doma, žádných akcí se nezúčastní. Vadí vám to?

4%
96%
hlasovalo: 13099 lidí

ParlamentníListy.cz se nedávno ptaly českých politiků, jak na tuto věc nahlíží. Na anketní otázku reagoval ještě čestný předseda TOP 09, exministr zahraničí a poslanec Karel Schwarzenberg.

Někdejší šéf české diplomacie byl ve své reakci velmi stručný, na druhou stranu ovšem svůj názor na věc vyjádřil víc než zřetelně. „Zeman sere na Zemana,“ napsal ParlamentnímListům.cz Schwarzenberg využívajíc toho, že jak prezident, tak nejvyšší žalobce nosí příjmení Zeman.

Prezident v nedělním rozhovoru pro server Blesk.cz v Lánech uvedl, že důvodem daného výroku o abolici byla snaha zmírnit politické tlaky, které Babišovi odpůrci vyvíjejí na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Podle dosavadních výroků samotného Andreje Babiše se zdá, že by Zemanovu nabídku abolice, která by se měla týkat i jeho rodinných příslušníků, nevyužil. Premiér je totiž tím, kdo by musel abolici kontrasignovat, tedy spolupodepsat, nebo tímto aktem pověřit jiného člena vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…