Miroslava Němcová: Občané chtějí, aby se s nimi hrálo narovinu. Je jim jasné, že část politiků a médií s nimi manipuluje

15.02.2016 7:11

Server Dotyk.cz přinesl text poslankyně Miroslavy Němcové (ODS) k migrační krizi. Místo rozumu nastupují pěsti, píše. „Radikálové sílí, demokraté se krčí. Přišly těžké roky. Ještě stále je naděje, že krizi, která postihuje celou Evropu, zvládneme. Ale tato naděje slábne a obavy ve společnosti narůstají,“ uvádí.

Miroslava Němcová: Občané chtějí, aby se s nimi hrálo narovinu. Je jim jasné, že část politiků a médií s nimi manipuluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Extremistické síly i v České republice dle Němcové posílily. „Ucítily příležitost a ze složité situace těží svůj politický kapitál. Cestou k jejich ziskům je vyhrocování názorů a hloubení příkopů mezi lidmi. To vše by zdravý demokratický systém, opřený o vymahatelnost práva a důvěru občanů, bez dramatických otřesů ustál. Ovšem za předpokladu, že svou mimořádnou odpovědnost si v takové době uvědomí zejména nejvyšší ústavní činitelé, v čele s prezidentem republiky,“ uvádí Němcová. 

Kromě rostoucího počtu útoků na azylanty sílí také levicový extremismus, bojující proti všem formám kapitalismu, poznamenává Němcová. „Nevím proč, ale extremismus zleva je jaksi hájen, třebaže je jasné, že nepředstavuje menší zlo. Jde o stejně závažnou destrukci demokratického řádu, jakou páchají extremisté pravicoví,“ sdělila.

Původní text ZDE.

I přestože jsme v historii zažili nacismus či komunismus, trvale jsme se z toho dle názoru poslankyně ODS nepoučili. „Proto je úkolem skutečných elit národa na každé riziko podobného vývoje upozorňovat, nehrát slepého a hluchého, nemyslet si, že ono se to nakonec nějak samo vyřeší. Každý projev extremismu signalizuje, že něco ve společnosti není v pořádku,“ říká. 

Většina veřejnosti by dle Němcové především ocenila, kdyby se s ní hrálo na rovinu. „Vždyť lidé sami vidí a vyhodnocují si všechny stránky současného ‚stěhování národů‘ a na jakékoli zastírání faktického stavu věcí jsou mimořádně citliví. Je lhostejné, že Česká republika zatím žádnému tlaku ze strany migrantů nečelí. Pocit, že část politiků a médií s lidmi manipuluje, přerostl v jistotu,“ podotýká také. 

A všímá si chování prezidenta Miloše Zemana i premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). U prvního z nich varuje před jeho postoji k uneseným občanům naší země. „Zatímco Hana a Antonie si podle prezidenta za všechno mohou samy, neváhá proti nim opakovaně obracet hněv a nenávist, pět ‚chrabrých chlapců unesených‘ v Libanonu si zaslouží úctu a ochranu naší společnosti,“ sděluje

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se podle Němcové zase jako malý kluk vyhýbá přímé debatě o migraci v Parlamentu. „O postojích jeho vlády, které rozhodují o naší současnosti a budoucnosti, můžeme pouze spekulovat. To je živnou půdou pro manipulátory,“ dodala s tím, že místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) mění názory podle toho, jak vítr fouká.

„Příčiny nárůstu extremismu u nás jsou tedy širší. Týkají se nejednotného vystupování a chybné komunikace členů Sobotkovy vlády, ale ještě více mocenských her Hradu a bezskrupulózní politiky ‚nepolitika‘ Babiše,“ uzavřela Němcová.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …