Muž se cítil jako žena, soused jej oslovoval jako muže. Skončil ve vězení. Bojovnice za svobodu Válová varuje

04.09.2021 16:30

Irena Válová, bývalá mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze, někdejší předsedkyně Syndikátu novinářů, bije na poplach. Na Západě, a částečně i u nás, se tolik zdůrazňuje ochrana sexuálních menšin, že je omezována svoboda slova. V České republice to může skončit podobně. Může přijít den, kdy bude trestné vyjadřovat obavy z homosexuálů či transsexuálů. „Transfobní a homofobní incident bude každý incident, o kterém jste přesvědčena, že je transfobní nebo homofobní,“ varovala novinářka.

Muž se cítil jako žena, soused jej oslovoval jako muže. Skončil ve vězení. Bojovnice za svobodu Válová varuje
Foto: ČTK/Martin Štěrba
Popisek: Irena Válová

Novinářka Irena Válová má za to, že ochrana sexuálních menšin se mění v náboženství. Takovou legislativu přijali už v roce 2003 ve Velké Británii. V právním řádu má ostrovní stát zakotveny zákony, které kupříkladu homofobii označují za trestnou.

„Soudruzi ve Velké Británii šli hodně daleko, myslím, že Orwell by se velmi divil. Já jsem si část jejich normy z roku 2003 vzala s sebou a vytiskla jsem si návod, ve kterém se radí občanům, jak se dobře chovat, aby se nedostali do konfliktu se zákonem. Takže jim radí, jak vůči těmto skupinám lidí postupovat a jak tento zákon vykládat. A pak lépe pochopíme, jak tento návrh vznikl a co nás čeká,“ uvedla v rozhovoru pro server Kupředu do minulosti.

„Takže, co je homofobní a transfobní incident z nenávisti? Je to cokoliv, o čem jste přesvědčena nebo věříte, že to tak je. Znamená to, že jestliže jste přesvědčena, že nějaký incident mezi vámi a někým jiným se odehrál z nenávisti k homosexuálům nebo transsexuálům, tak by měl být nahlášen, protože je to prostě tak. Transfobní a homofobní incident je každý incident, o kterém jste přesvědčena, že je transfobní nebo homofobní,“ pokračovala Válová.

Obratem vysvětlila, jak to ve Velké Británii funguje v praxi.

„Musíme říct, že britské právo není pozitivní kontinentální právo, a už máme v Británii případ, kolovalo to na sociálních sítích, kdy policie začala vyšetřovat a zatkla člověka, který odmítal svého souseda, který byl transsexuál a považoval se za ženu, oslovovat jako ženu, a neustále ho oslovoval jako muže. Takže toto je případ nenávistného incidentu. A tento člověk byl skutečně zatčen a britskou policií vyšetřován z nenávistného transfobního chování. Našla jsem i další případ, myslím, že se stal loni, kdy byl vyšetřován a šel do vazby mladý muž s imigračním pozadím, který pokřikoval po transsexuální osobě, která pracovala u záchranky. Bylo to vyhodnoceno jako nenávistný projev a tento muž byl vzat do vazby,“ upozornila novinářka.

V České republice by podle představ vlády ANO a ČSSD měl být obdobný zákon přijat do roku 2023. V důvodové zprávě k zákonu stojí, že má sexuálním menšinám získat respekt u většinové společnosti.

Válová má za to, že takovýmto způsobem si nikdo respekt nevynutí. Navíc bude ve jménu ochrany sexuálních menšin omezována svoboda slova. A takovéto zákony podle ní v českém právním systému nemají co dělat.

„Tato ideologie vznikla v zemích takzvaného Západu, a konkrétně ve Velké Británii. Už v roce 2003 vznikl zákon proti homofobii a transfobii, tedy zákon proti obavám z homosexuálů nebo z transsexuálů. Takže oni na to mají zákon, že nesmíte mít obavy nebo vyjadřovat strach z homosexuálů – to jsou myšlenkové trestné činy. Znova opakuji, něco takového by v demokracii vůbec nemělo existovat, protože je to hrubé a zásadní omezení svobody slova a projevu, a svoboda slova a projevu je základním a zásadním předpokladem existence demokracie. Bez svobody slova a projevu, tedy bez diskuse, demokracie vůbec nemůže existovat, neboť o těchto návrzích nelze ani hlasovat, když o nich ani nesmíme mluvit,“ upozornila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …