Můžeme přijít o 130 miliard. Zdanění hazardu není v loterijním zákoně

19.09.2011 21:31

Poslanec za TOP 09 Jan Farský je jedním z autorů loterijního zákona. Podle něj je lepší, když je hazard regulován, než kdyby byl zakázán úplně. Stejně by lidi i tak sázeli, tvrdí.

Můžeme přijít o 130 miliard. Zdanění hazardu není v loterijním zákoně

Jan Farský, poslanec za TOP 09 a starosta Semil, je spoluautor loterijního zákona. V pořadu Hyde Park na ČT padla jako první velice často opakovaná otázka. Proč nemohlo být zdanění hazardu zahrnuto právě v něm? Shodli jsme se, že by mělo být zařazené do daňové reformy, hájil se Farský. Uznal však, že kvůli tomu bude dost možná platit až od roku 2013 a ne dříve.

Kvůli tomu státní kasa přijde o 130 miliard korun, tolik by totiž podle propočtů měl hazard „vydělat" ročně.

V loterijním zákoně, který je někdy spojován s cenzurou na internetu, jde podle jeho slov i o ochranu českého trhu. On sám si dokáže představit, že by byl hazard v rámci jedné obce vytěsněn do konkrétní lokality, ulice či čtvrti.

Související: Obavy v Plzni. "Individua" z heren dělají nájezdy na obchody

Vytěsnit ho úplně podle něj ale není smysluplné. „Je lepší ho regulovat než zakázat," dodal. V době internetu by se prý stejně jen těžko zakazoval a lidé by si cestu našli.

Co se týče boje proti korupci, Farský házel vinu na Věci veřejné. Ty se prý zavázaly, že budou hlavním bojovníkem proti ní, stejně tak legislativní změny závisí na jednotlivých ministerstvech a ne poslancích, obhajoval se. „Sám jsem si říkal, jestli po roce vlády by nebylo dobře, kdyby přestali mluvit, ale činit," kritizoval Farský, že se zatím jen „pokulhává" v pozměňovacích návrzích zákona o veřejných zakázkách, místo aby už byl schválený.

Související: Farský (TOP 09): Reakce na oblíbené mýty ohledně novely loterijního zákona

Na dotaz, podle kterého by měl být tvůrce loterijního zákona podplacený a nebo hloupý, odpověděl, že podplacený rozhodně není, on sám prý patří mezi propagátory průhledných veřejných zakázek. „Z toho mi ale vychází, že jsem hloupý, což trochu nahrává mým oponentům," dodal Farský.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…