My nejsme hloupí! Babiš se vrátil k návštěvě Pompea. Důrazně

16.08.2020 19:38

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se v nedělním hlášení „čau lidi“ vrátil k návštěvě ministra zahraničí USA Mika Pompea v Česku. Do Washingtonu poslal jasný vzkaz.

My nejsme hloupí! Babiš se vrátil k návštěvě Pompea. Důrazně
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém nedělním hlášení požádal své spoluobčany, aby se nebáli o svou budoucnost a aby nakupovali, utráceli a podpořili tak kola české ekonomiky.

„Neobávejte se budoucnosti, my jsme se vždycky o vás postarali – naše vlády, aby ta budoucnost byla dobrá,“ sliboval šéf kabinetu, s tím, že teď se trochu zadlužíme, ale v budoucnu se zase budeme mít líp.

Poté se vrátil k návštěvě amerického šéfa diplomacie v Praze.

„Rozumíme si, měli jsme dobré rozhovory,“ prozradil Babiš.

Pak rozvedl, o čem spolu vlastně debatovali.

„Mluvili jsme o jádru. Prosím vás, tady se k tomu stále někdo vyjadřuje. Jaké hrozby? My nejsme hloupí. To jádro připravujeme tak jako tak pro příští vlády. A pokud tady někdo dopředu říká, že máme někoho vyřadit, proč bysme to dělali?“ ptá se Babiš.

Poukázal na to, že výstavba nových bloků jaderné elektrárny je složitým projektem, na kterém pracují celá konsorcia firem pocházející z Ruska, z Francie, z Německa a z USA. Tyto země kupříkladu staví bloky v Maďarsku.

„Nechceme samozřejmě nějakou technologii, aby nám to nějaká cizí velmoc potom vypla, ale proč bychom měli dopředu manipulovat nějakou soutěž. Ta má být transparentní. Naše země je svrchovaná. A naše země si rozhodne, odkud to nakonec nakoupí. Transparentně a efektivně. Samozřejmě, že jsme spojenci se Spojenými státy, ale nevím, proč bychom měli už dopředu někomu dát nějakou preferenci. A stejné je to se sítěmi 5G,“ zdůrazňoval.

Potenciál spolupráce s USA je podle Babiše obrovský a byl by rád, kdyby do Česka dorazily americké firmy, ale to, kde si co koupíme, prý rozhodnou jen a pouze Češi. „Já jsem mu taky říkal, Miku, toto je bezpečná země, tady je nejlepší investovat,“ říkal prý ministrovi Babiš.

Pokud jde o Bělorusko, EU teď podle jeho názoru musí zakročit a musí poslat jasný vzkaz i směrem do Ruska.

Evropská unie má být v této záležitosti akční.

„Evropská unie má teď šanci být akční. Problém EU je, že se musíme všichni domluvit, ale nemáme čas. Musíme jednat rychle. Proto já osobně se v tom poprvé angažuji. Minulý týden jsem si psal s (předsedou Evropské rady) Charlesem Michelem, s (předsedkyní Evropské komise) Ursulou von der Leyen, dopisoval jsem si s kancléřkou Angelou Merkelovou. Dneska v noci s francouzským prezidentem Emmanuelem) Macronem. Před chvílí jsem mluvil s premiérem Orbánem,“ sdělil Babiš.

Roli hlavního hráče, který tlačí na rychlé přijetí sankcí proti Lukašenkovu režimu, hraje prý dnes Polsko.

„Někdo musí za EU jednat s prezidentem Putinem a musí jasně dát najevo, že není možné, aby se stalo to, co se stalo s Krymem nebo co se stalo u nás v roce 68. Ty obavy tam jsou,“ upozornil český premiér. 

Bělorusové toužící po svobodě potřebují jasnou podporu. Musí vědět, že EU vidí, jak se v Bělorusku vypínal internet, jak tam bezpečnostní složky mlátí novináře a tak podobně. Protože V4 má zkušenosti se sovětským vměšováním do domácích záležitostí, nesmí se dopustit to, aby se opakoval československý rok 1968.

„Bělorusové si zaslouží svobodu a demokracii jako máme my, ale potřebují podpořit. A já osobně pro to udělám maximum,“ přislíbil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…