Na sockarty už létají žaloby. Kvůli osobním údajům

26.04.2013 18:48

Sociální karty se již dočkaly žaloby. První, kterou soud dostal, padla kvůli ochraně osobních údajů. Podala ji Jiřina Zárubová, která dostala sociální kartu kvůli přídavku na dítě. Chce prý dosáhnout toho, aby smlouva mezi Ministerstvem práce a Českou spořitelnou o provozování systému sKaret byla neplatná. Píše o tom server Lidovky.cz.

Na sockarty už létají žaloby. Kvůli osobním údajům
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Žalobkyni vadí, že stát předal její data bez jejího souhlasu bance, a ta je poskytla další firmě. Ministerstvo čeká na rozhodnutí soudu a do té doby nechce žalobu komentovat. Zárubová k žalobě uvedla: "Má data bez mého souhlasu byla předána soukromému subjektu, což mi vadilo," shrnula. Na dotaz úřadu práce, zda chce dávku přes sKartu či poštou, si zvolila složenku. Přesto jí prý domů dorazilo oznámení, že si má kartu vyzvednout.

Žalobkyně soudu navrhuje, aby smlouva o zajištění sKaret byla "absolutně neplatná pro rozpor se zákonem", uvedla podle Lidovek.cz advokátka Zárubové Lucie Oršulová. Podle ní s daty příjemců dávek může podle nynější legislativy nakládat Ministerstvo práce. V rozporu je podle žalobkyně to, že údaje resort poskytl spořitelně. Ta je pak dala firmě, která výrobu karet zajišťuje. Výhrady k s Kartám měl již dříve i Úřad pro ochranu osobních údajů. Ministerstvu dal čas na nápravu do pololetí.  

Odpůrců je více

Jiřinu Zárubovou prý podporuje Národní rada osob se zdravotním postižením, která projekt sKaret kritizuje od počátku. Šéf rady Václav Krása říká, že k podání žaloby jsou připraveni případně i další příjemci dávek.

Právnička předpokládá, píší Lidovky.cz, že na soud by se jistě obrátilo víc lidí poté, co by soud prohlásil kontrakt za neplatný. Žádat by mohli o náhradu škod. Lidé prý mohli mít likvůli převzetí výdaje na dopravu nebo na korespondenci s úřady, utrpět prý mohli ale i újmu kvůli porušení práva na ochranu údajů. SKarty dále kritizuje opozice, odbory, ombudsman, ochránci soukromí či někteří koaliční politici.

Nečas Müllerové doporučil zrušení celého systému

Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) nedávno předložila návrh novel se změnami pravidel používání sKaret, vláda ho ale odmítla. Premiér doporučil zrušení systému. To podporuje jeho ODS i strana LIDEM, TOP 09 je proti. Ministryně připravila tedy další návrh úprav, který se kabinet chystá projednávat příští týden. Ani teď Müllerová konec projektu ale nenavrhuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…