Nebude Poche, nebude důvěra, vzkázal vlivný člen ČSSD. Co na to Hrad? Babišovy starosti rozhodně nekončí

15.06.2018 7:18

Server iDnes.cz tvrdí, že už ví, jak dopadlo referendum o vstupu ČSSD do vlády. Strana si prý schválila druhou vládní spolupráci s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem (ANO). Jenže předseda vlády stále nemá vyhráno. Brzy mu v rukou přistane, obrazně řečeno, žhavý brambor, se kterým si bude muset poradit. Jeho jméno je Miroslav Poche. Sociální demokracie prý hrozí, že bez Pocheho ve vládě kabinet nepodpoří.

Nebude Poche, nebude důvěra, vzkázal vlivný člen ČSSD. Co na to Hrad? Babišovy starosti rozhodně nekončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Sociální demokracie si ve vnitrostranickém referendu rozhodla o tom, že podruhé vstoupí do vlády s Babišem. Tentokrát to ovšem nebude v koalici s KDU-ČSL, nýbrž za podpory opozičních komunistů. Kabinet se bude moct opřít o sílu 108 poslanců. Tedy pokud se členem vlády stane dosavadní europoslanec Miroslav Poche. ČSSD trvá na tom, aby byl ministrem zahraničí. Prezident Miloš Zeman o tom nechce ani slyšet. Pocheho označuje za „sluníčkáře" neboli příliš velkého přítele migrantů. Poche tuto charakteristiku sebe sama nejednou odmítl.

Andrej Babiš prý zpočátku uvažoval, že Pocheho na ministra zahraniční nenavrhne, jenže v ČSSD tvrdě narazil. Europoslanec platí za vlivného hráče ve straně, který údajně notně přispěl k tomu, že se předsedou ČSSD stal Jan Hamáček. Jeho nominace na ministra zahraničí zase údajně přispěla k tomu, že i pražská ČSSD vesměs hlasovala pro vstup do vlády. Kdyby se pražská ČSSD rozhodla dát Babišovi košem, sociální demokraté by zřejmě svou většinou trestně stíhaného premiéra odmítli.

Jeden z vlivných členů ČSSD to prý redakci napsal krátce a prostě. Nebude-li Poche, nebude vláda s ČSSD. „Tak nebude důvěra,“ uvedl. A doplnil smajlík.

Babišovi tak nezbude, než na Hrad přijít s návrhem na jmenování Pocheho do vlády. Ale co se stane, pokud Zeman odmítne dosavadního europoslance jmenovat? Zatímco ČSSD je údajně připravena jít za Pocheho do boje, Babiš je prý v této věci mnohem zdrženlivější. „Podle informací z Babišova okolí tedy šéf ANO nakonec Pocheho coby kandidáta na šéfa diplomacie donese. Jenže když ho Miloš Zeman jmenovat odmítne, nebude s ním chtít jít do války,“ napsal deník.

A Poche nebude jediným jablkem sváru mezi koaličními partnery, Hradem a komunisty. KSČM dává znovu a znovu najevo, že by ráda omezila angažmá českých vojáků v zahraničních misích NATO. ANO a ČSSD o tom nechtějí ani slyšet. ČSSD zase naznačuje, že bude velmi vstřícná k požadavkům odborů. Babiš nedávno odmítl požadavek předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly na plošné navýšení platů státním zaměstnancům o 10 procent.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…