Nechci jmenovat profesory, říká Zeman. A nabízí systémové řešení

22.05.2013 13:47

Prezident Miloš Zeman dal na společné tiskové konferenci s ministrem školství Petrem Fialou najevo, že bude jmenovat Martina C. Putnu profesorem. V této souvislosti však sdělil, že nehodlá působit jen jako stroj na podpisy a pokud to akademici nehodlají respektovat, raději se svého práva vzdá. Na druhé straně akademici mohou namítnout, že prezident vyjadřuje neúctu k akademickým svobodám.

Nechci jmenovat profesory, říká Zeman. A nabízí systémové řešení
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman během návštěvy Bratislavy

„Nejsem stroj na podpisy a jako přímo zvolený prezident nebudu automaticky podepisovat všechno, co se mně dostane na stůl. Zároveň jsem ministrovi školství navrhl systémové řešení. Pokud bude přijata změna vysokoškolského zákona, měl by profesory napříště jmenovat ministr školství. Buď budete chtít, aby prezident jmenovat profesory a v tom případě musíte respektovat fakt, že někdy jmenování odmítne s patřičným zdůvodněním...,“ míní Zeman. Pokud akademická obec nechce respektovat, prezident se práva jmenovat profesory vzdá podobně, jako se vzdal práva vyhlašovat amnestii či práva udělovat milosti. Tady si ale vymohl výjimku na zvláště závažné případy.

Ministr školství chce tuto nelehkou situaci řešit, už jen proto, že sám vzešel z akademické obce. „Pro mě celá tato situace není jednoduchá, protože jsem s akademickou obcí úzce spojen a právě proto, ale nejen proto, ji chci vyřešit,“ poznamenal ministr. Konkrétně Martin C. Putna bude nakonec jmenován profesorem, Zeman svůj podpis připojí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…