Nečtěte před výplatou: 600 korun na hodinu. Půl milionu, milion berou. Odhaleni poradci ministrů

08.03.2017 9:11

Ministři a jejich strany našli zajímavý způsob, jak za veřejné peníze vychovávat stranickou omladinu nebo naopak odměnit zasloužilé členy. Prostě z nich ministr udělá své poradce. Podle analýzy MF DNES prý v zaměstnávání spolustraníků v poradenských pozicích vynikají zejména lidovci, jak ale deník musel přiznat, ve výši částek kralují ministři z ANO.

Nečtěte před výplatou: 600 korun na hodinu. Půl milionu, milion berou. Odhaleni poradci ministrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marián Jurečka

Kanónem mezi zaměstnavateli je prý zejména ministr zemědělství Marian Jurečka. Tomu radí hned čtrnáct osob s legitimací jeho KDU-ČSL. V seznamu dalších poradců prý vynikají ještě jinak – inkasují totiž za hodinu poradenství 600 korun, dvojnásobek taxy oproti ostatním. Dvojnásobek pro lidovce vypadá u Jurečky jako železný zákon – všichni lidovci berou hodinově 600, ostatním musí stačit 300. O rozsahu jejich poradenství nejlépe vypovídá celková suma, kterou lidoveckým poradcům ministr Jurečka rozdělil. Jen od loňského listopadu, tedy za tři měsíce, se má jednat o téměř tři miliony korun.

Mezi Jurečkovými poradci lze najít například třicetiletého Vladimíra Hanáčka, předsedu Mladých lidovců. Vrchní mládežník navíc bere plat jako Jurečkův poslanecký asistent.

Dále ministrovi radí třeba Marie Jílková, někdejší neúspěšná lidovecká kandidátka do europarlamentu. Ta navíc zaujme i oblastí, ve které Marianu Jurečkovi poskytuje konzultace. Jedná se o „gender mainstreaming“. Jak vysvětlila mluvčí ministerstva Markéta Ježková, její agendou je zajišťování, aby veřejné prostředky rozdělované ministerstvem vyváženě uspokojovaly potřeby obou pohlaví. „Řada materiálů, přicházejících na jednání vlády, tuto skutečnost nereflektuje,“ dodala mluvčí k významu poradkyně, která od loňského března dostala téměř sto osmdesát tisíc korun.

Anketa

Kdo bude po volbách německým kancléřem? (Ptáme se na váš odhad, ne na vaši preferenci)

hlasovalo: 5414 lidí

Ministr Jurečka po nástupu v roce 2014 představil tým jedenácti poradců, který zastupoval pestré spektrum zemědělců od Agrární komory po Asociaci soukromého zemědělství. Z tohoto týmu nyní zbylo pouze šest expertů. Každý z nich dostává za hodinu konzultací tři sta korun.

Kromě toho se postupem času kolem ministra objevilo čtrnáct poradců, které spojuje dvojnásobná taxa a blízkost k ministrově straně. Sám ministr cokoliv komentovat odmítl, mluvčí Ježková vysvětlila štědré odměny tím, že tito poradci musejí být připraveni dvacet čtyři hodin denně reagovat na nečekané návrhy. Důvodem jejich přijetí rozhodně nebylo členství ve straně, ale odbornost a erudovanost.

Nejštědřeji placený poradce stranickou legitimaci sice nemá, ale ke straně má neobyčejně blízko. Jedná se o mediálního konzultanta Martina Schmarze. Někdejší novinář a později mediální poradce a autor projevů Mirka Topolánka nyní pracuje pro KDU-ČSL. Šest set korun za hodinu kasíruje nejen od Jurečky, ale i od předsedy lidovců, vicepremiéra Pavla Bělobrádka, který jej rovněž má v kolektivu poradců. S DPH si prý za letošní volební rok může Schmarz přijít skoro na milion korun.

Schmarz odmítá, že by za veřejné peníze pracoval na kampani KDU-ČSL. Může prý doložit, že pro oba ministry skutečně odvádí práci. Přitom není jediným poradcem, kterého sdílejí dva nejvyšší lidovci. Dalším takovým je Daniel Feranc. Ten dělal nejprve asistenta poslanci lidovců Ivanu Gabalovi, nyní se vystudovaný teolog a historik stal expertem na obranu a mezinárodní bezpečnost a v tomto oboru radí vicepremiérovi za tři sta korun na hodinu a ministrovi zemědělství rovnou za šest set.

Z dalších poradců u ministra Jurečky lze jmenovat například Petra Pachtu, paralelně zaměstnaného jako asistent poslance Ondřeje Benešíka nebo Martina Schona, který v Benešíkově poslanecké kanceláři pracoval před ním. Jurečkovi radí též Jiří Stodůlka, na kterého si fajnšmekři možná vzpomenou jako na bývalého senátora KDU-ČSL.

Lidovci však nejsou jediní, kdo využívá institutu poradce k zajištění spolustraníků. Michaela Marksová Tominová zaměstnává na ministerstvu práce a sociálních věcí hned osm poradců z řad blízkých ČSSD. Například Šimon Krmenčík, mladý řadový zastupitel na Praze 2, odkud Marksová pochází, je prý navzdory svému mládí a nulovým zkušenostem s celorepublikovou politikou expertem v oblasti „vrcholné politické problémy“. Celkově Marksová zaměstnává čtyři poradce oficiálně organizované v ČSSD a další čtyři jsou členy spolku Idealisté.cz, ve kterém se sdružují zejména sympatizanti dienstbierovského křídla strany. Spolek se nejvíce proslavil, když jeho členové po „lánském puči“ organizovali demonstrace na podporu Bohuslava Sobotky. Pomáhá i přímo Marksové – když ji chtěl Sobotka na podzim odvolat, organizovali akce na její podporu.

Množství poradců z řad sociálních demokratů Marksová vysvětluje tak, že přišla na ministerstvo, kde předtím osm let úřadovaly pravicové strany, které si tam natahaly své úředníky. Chtěla mít prý zaručeno, že úřad bude dělat skutečnou sociálnědemokratickou politiku, proto si přivedla poradce, kteří by na činnost úředníků dohlíželi.

Marksová například vyplácí dvacet tisíc měsíčně spolustraníkovi Martinu Klikovi za „hledání komplexního řešení nepříznivé socioekonomické situace Ústeckého kraje“. Pozoruhodné je, že za stejnou práci bere Klika ještě plný plat, je totiž prvním náměstkem ústeckého hejtmana, zabývající se ve své funkci právě sociálními otázkami.

A nakonec MF DNES nezapomněla ani na hnutí ANO. A musela přiznat, že jeho ministři svým poradcům rozdávají nejvíce ze všech. V jejich resortech několikrát nastala pozoruhodná situace, že poradce si za měsíc vyfakturoval více, než činil plat samotného ministra. Ondřej Rohlík, který radil ministru dopravy Danu Ťokovi v oblasti kosmických aktivit, dostával měsíčně 180 tisíc. Po medializaci případu jej Ťok převedl do zaměstnaneckého poměru.

Ministr obrany Martin Stropnický zase vyplácel více než sto tisíc měsíčně své poradkyni Zuzaně Leiblové. Ta skončila po kritice, že bere více než náčelník generálního štábu armády. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán pak platil tisíc pět set korun na hodinu (celkově téměř milion a půl) svému poradci pro IT Michalu Daňkovi. Na námitky reagoval, že naopak ušetřil, protože kdyby jeho práci objednal u specializované počítačové firmy, stálo by to ještě více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…