Nejvyšší úředník přes ochranu dětí: V Česku by paní Michalákové syny asi odebrali také

08.10.2015 16:48

I kdyby případ rodiny Michalákových řešily české úřady, možná by jim také odebraly děti. Uvedl to ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD) Zdeněk Kapitán, který je se spisy norských soudů obeznámený. Informoval o tom server Novinky.cz.

Nejvyšší úředník přes ochranu dětí: V Česku by paní Michalákové syny asi odebrali také
Foto: ČT
Popisek: Zdeněk Kapitán

Norská sociálka Barnevernet odebrala Michalákovým dva syny v roce 2011. „Ano, umím si představit, že by v Česku skončil případ odebráním,“ cituje server Kapitánova slova. Ředitel ÚMPOD je s rodinou v kontaktu od roku 2011 a jednal opakovaně s norskými úřady.

Celý text je ZDE

Kapitán se také přiklonil k úternímu vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), podle níž spisy obsahují závažné informace, o nichž rodina veřejnost neinformovala.

„Se svým nejlepším vědomím a svědomím říkám, že v rozhodnutích je spousta jiných okolností, které nebyly veřejnosti sděleny. Obecný závěr se dělá na základě popisu skutečnosti, který není úplný,“ vysvětlil Kapitán.

Sama Michaláková ÚMPOD opakovaně kritizovala za nízkou aktivitu ve své věci. Spolupráci v ochraně dětí mezi českými a norskými úřady ovšem ztěžuje fakt, že Norsko není členem EU a s Českem nemá vyjednánu ani žádnou mezinárodní dohodu, která by tuto problematiku upravovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…