Někteří čeští novináři jsou opatrní s vítězstvím Van der Bellena: Ještě není sečteno

04.12.2016 18:31

První reakce na předběžné výsledky prezidentských voleb v Rakousku, v nichž vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen, na sebe nenechaly dlouho čekat. Sociální sítě již přinášejí první ohlasy, ať již gratulující či překvapené.

Někteří čeští novináři jsou opatrní s vítězstvím Van der Bellena: Ještě není sečteno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Palác, kde sídlí prezident Rakouska

„Gratuluju,“ napsal krátce europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. 

Svou gratulaci zaslala i francouzská politička Marine Le Penová. Ta však byla přívrženkyní Norberta Hofera ze Svobodných. „Gratuluji FPÖ, kteří bojovali s odvahou. Příští parlamentní volby se budou týkat jejich vítězství,“ napsala.

Komentátor Práva Alexandr Mitrofanov si pak na svém Twitteru rýpl i do prezidenta Miloše Zemana. „Zemanova podpora Hoferovi se ukázala být spíše polibkem smrti,“ řekl. Novinář z časopisu Reportér Michal Musil pak uvedl, že rakouští Svobodní sice uznali porážku v prezidentských volbách, nicméně on je pořád zvědav na konečné výsledky. „Ne na exit polls,“ uvedl. Na to mu zareagoval novinářský kolega Josef Šlerka. „Jinak i exit polls jsou modely, čili by muselo výrazně přibýt lidí, co se za volbu Hofera stydí,“ podotkl. Musil však pokračoval ve svých slovech. „Nebo je tenhle blbě postaven. Já fakt jen doporučuji předběžnou opatrnost. První exit poll byl taky, že Brexit nebude,“ dodal. Do diskuse se následně zapojil i reportér Seznam Zprávy Jindřich Šídlo. „A pak přišly výsledky z Newcastle, z Floridy...,“ napsal.

„I když se potvrdí exit poll a Van der Bellen vyhraje, FPÖ v čele s HCStrache nejspíš stejně vyhraje příští parlamentní volby,“ zmínil redaktor Economu Filip Sýkora. 

„Doufám, že ne předčasná radost... Odhady jsou letos jaksi šejdrem,“ sdělil pak místopředseda komunistů Jiří Dolejš. A nechybějí již ani slova americké novinářky a historičky Anne Applebaumové. „Možná Rakušany vyděsil Trump,“ sdělila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…