Německo prý bude více „africkou, muslimskou a asijskou zemí“. Vlivný deník má obavy o budoucnost země

17.01.2018 9:47

V Německu probíhá vyjednávání o pokračování velké koalice a jedním z témat je také migrační politika. Obě strany se shodly na maximálním počtu uprchlíků, které bude země ochotna přijmout. CSU přišla s dalšími restriktivními opatřeními.

Německo prý bude více „africkou, muslimskou a asijskou zemí“. Vlivný deník má obavy o budoucnost země
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany si uprchlíci rozestavili hned na několika ulicích. Tábory migrantů ze Středního východu a z Afriky vyrostly odděleně

I ve světle volebních výsledků se CDU/CSU i SPD shodují na tom, že se již nesmí opakovat roky 2015 a 2016, kdy do země přišel téměř milion uprchlíků. Vláda jim nebyla schopna zajistit adekvátní podmínky pro integraci a masivní migrační vlna navíc přinesla vyšší kriminalitu a ohrožení bezpečnosti domácího obyvatelstva. Stanovení horní hranice se nicméně kancléřka Angela Merkelová dlouhé měsíce bránila.

Nyní vše nasvědčuje tomu, že ustoupila. Jak píše deník Die Welt, ročně by mělo Německo přijmout maximálně mezi 180 000 až 220 000 uprchlíky. CDU/CSU i SPD chtějí dále rozšířit seznam bezpečných zemí, jejichž obyvatelé by neměli nárok na udělení azylu. Levice a Zelení již návrhy budoucí koalice kritizovali, naopak představitelé Alternativy pro Německo je považují za nedostatečné.

Ačkoli se horní hranice pro přijímání uprchlíků jeví v porovnání s roky 2015 a 2016 jako mnohem striktnější, v porovnání s předchozími lety tomu tak není. Jak připomíná Die Welt, v roce 2014 přišlo do Německa pouze asi 50 000 žadatelů o azyl. O šest let dříve ještě o 22 000 méně. „V roce 1999 označil tehdejší ministr vnitra Otto Schily 138 000 uprchlíků za krajní hranici, kdy je ještě možné se o ně postarat a neriskovat sociální pnutí,“ píše deník.

V loňském roce přišlo do Německo téměř 190 000 uprchlíků. „Současná koalice chce horní hranici ještě zvýšit. Jak ale budou uprchlíci, kteří neumí německy a často ani číst a psát ve svém rodném jazyce, schopni čelit výzvám otevřené společnosti v Německu?“ konstatuje deník s tím, že se Německo v budoucnu nepochybně stane více africkou, muslimskou a asijskou zemí. „Obě politické strany musí zajistit, aby bylo umožněné v Německu žít pouze těm, kteří jsou ochotni se integrovat.“

Jenom tak může být podle vlivného deníku zajištěn sociální smír. Tématu migrace se chopila zejména bavorská CSU, která hodlá prosazovat přísnější pravidla pro uprchlíky bez pasu a průkazu totožnosti. Ti by měli být zadržováni ve specializovaných centrech do té doby, než se prokáže jejich identita. Měli by rovněž dostávat nižší sociální dávky. Zaměřit se chce CSU údajně i na mladistvé uprchlíky. Úřady by měly dostat nové nástroje, jak bez průtahů prověřit jejich věk.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…