Z Německa je podle Die Welt „přistěhovalecká země“. Aktuální nezaměstnanost migrantů je šokující

15.01.2018 7:21

Deník Die Welt konstatuje, že z Německa se stala přistěhovalecká země. V zemi roste počet cizinců, ale německých dětí se naopak rodí stále méně. Trh práce se s příchodem stovek tisíc nekvalifikovaných migrantů z Blízkého východu a Afriky nedokáže vypořádat. Bez práce je téměř polovina Syřanů, Eritrejců či Afghánců.

Z Německa je podle Die Welt „přistěhovalecká země“. Aktuální nezaměstnanost migrantů je šokující
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

V posledních dvou a půl letech přišlo díky liberální přistěhovalecké politice německé vlády do země více než milion uprchlíků. Jejich integrace je však během na dlouhou trať, a ačkoli vláda a spříznění experti hovořili o tom, že migranti budou přínosem pro německou ekonomiku, zatím nic takového nepotvrzuje. Jak píše Die Welt, nezaměstnanost mezi cizinci dosahuje 13,6 %, zatímco bez práce mezi rodilými Němci je pouze 4,4 % lidí.

Alarmující je rovněž podíl přistěhovalců, kteří pobírají sociální dávky v rámci skupiny Hartz IV. Zatímco ještě v roce 2016 jich byla přibližně čtvrtina, loni šlo již o celou třetinu. Lidé bez německého občanství tvoří 26 % ze všech osob, které jsou registrovány na úřadech práce. „Zhoršení všech statistik spojených s nezaměstnaností má přímou spojitost s migrační vlnou. Podle Spolkové agentury práce nyní hledá práci téměř půl milionů lidí s přistěhovaleckými kořeny.“

Podle Panu Poutvaara z Ifo Institutu v Mnichově od roku 2010 mezi německým obyvatelstvem míra nezaměstnanosti stále klesá, ale u přistěhovalců je tomu přesně naopak. „Bez práce je třikrát více cizinců než rodilých Němců. Hlavním důvodem je nižší kvalifikace přistěhovalců z Blízkého východu či Afriky, pro které je tak obtížnější se na trhu práce uplatnit. To se naopak netýká přistěhovalců ze zemí Evropské unie, u kterých je nezaměstnanost stejně nízká jako u Němců.“

Situace se z pohledu nezaměstnanosti v rámci komunity přistěhovalců mění zejména v posledních deseti až patnácti letech. Zatímco na počátku devadesátých let tvořili cizinci mezi nezaměstnanými asi devět procent, od roku 2005 začal tento poměr stoupat strmě vzhůru a dnes je na zmiňovaných 26 %. „Důvodem je skutečnost, že v současnosti žije v Německu mnohem více přistěhovalců než v roce 2005. Mezi lety 2011 až 2016 přišlo do Německa 2,7 milionů přistěhovalců, což představuje nárůst o 43 %,“ říká Poutvaar.

Jak dále Poutvaar uvádí, v roce 1991 tvořili cizinci v rámci německé populace 7,6 %, ale na konci roku 2016 to bylo již asi 11 %. Nezaměstnanost jednotlivých národnostních skupin se však značně liší. „Například mezi Maďary je bez práce méně lidí než u rodilých Němců. Naopak turecká komunita vykazuje nadstandardní poměr lidí bez práce (15 %). Ještě horší je situace mezi Syřany, Eritrejci či Afghánci, kde je bez práce 43 % lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…