Nic tak hezkého a vzrušujícího jsem od té doby nezažila, promluvila Petra Procházková

25.10.2018 12:15

Hostem ranního vysílání České televize byla novinářka a humanitární pracovnice Petra Procházková, která získala státní vyznamenání v roce 2000 od prezidenta Václava Havla.

Nic tak hezkého a vzrušujícího jsem od té doby nezažila, promluvila Petra Procházková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Procházková

„Já jsem nic tak hezkého a vzrušujícího od té doby nezažila. Netušila jsem do té doby, že by novinářská profese byla povýšena na ten piedestal. Bylo to pro mě šokující, když jsem se dozvěděla, že to ocenění dostanu,“ poznamenala úvodem Procházková, jež zavzpomínala i na setkání s Václavem Havlem. „Tenkrát se mě tak skromně ptal, jestli budu tak hodná a vezmu si to vyznamenání,“ sdělila Procházková. „Pamatuju si, jak mi zašeptal, při předávání: Hodně vám tleskají,“ uvedla. 

„Jsem pořád československý občan a s nostalgií na to vzpomínám. To výročí je pro mě spíš než české československé,“ podotkla Procházková. Následně hovořila o své práci válečné reportérky. „Začínala jsem s válečným zpravodajstvím v devadesátých letech. U nás ten obor nebyl příliš vyvinut. Nemyslím si, že to je obor, kde člověk musí umět něco víc než jinde. Musí na to ale mít stavěnou psychiku, musí prostě mít pro to zápal, pro tu krizovou novinařinu,“ zdůraznila Procházková. „Je to specifická práce, ale nevyvyšovala bych ji nad jiné oblasti žurnalistiky,“ dodala.

Procházková pracovala mimo jiné také jako humanitární pracovnice v Čečensku. Dnes se však již opět věnuje novinařině. Jak vidí její budoucnost? „Bohužel, zatímco já jsem psala ze zemí Sovětského svazu o vraždách kolegů, tak jsem si nedovedla představit, že se něco takového bude dít i v našem prostoru. Nepřátelství vůči novinářům se zvýšilo díky našim politickým elitám a já jsem z toho velmi smutná,“ poznamenala Procházková závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…