Nové Rakušanovo téma: Chce tlačit manželství pro všechny. Abychom byli „normální zemí“

04.02.2024 11:37

Manželství pro všechny by místopředseda vlády Vít Rakušan chtěl dostat do třetího čtení do konce volebního období. „Budeme na to tlačit,“ prohlásil pro CNN Prima News. Pro bude všech 33 poslanců STAN. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z ODS podotkl, že STAN zřejmě nemá jiné téma než euro a manželství pro všechny.

Nové Rakušanovo téma: Chce tlačit manželství pro všechny. Abychom byli „normální zemí“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

„Manželství pro všechny musíme do konce volebního dotáhnout. Budeme to teď hodně tlačit,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan v rozhovoru pro CNN Prima News.

Pro uzákonění manželství pro všechny budou podle předsedy hnutí STAN hlasovat všichni jeho poslanci.

Rakušan vysvětlil, že od předvolební koalice Pirátů a STAN lidé očekávají větší důraz na lidská práva, i proto budou téma manželství stejnopohlavních párů více prosazovat. „Měli bychom se stát normální zemí uprostřed Evropy,“ prohlásil Rakušan.

Návrh manželství pro všechny podporují Piráti a TOP 09, kritičtěji se k němu staví KDU-ČSL, ODS i ANO. Jednoznačně proti manželstvím stejnopohlavních párů je SPD v čele s Tomiem Okamurou.

V debatě o svobodě s Danuší Nerudovou a Ivou Pazderkovou k 17. listopadu se Rakušan chlubil tím, že je prvním ministrem vnitra, který na budovu ministerstva nechal v době Prague pride vyvěsit vlajku LGBTQ+ komunity.

„Pravda, ne úplně se všemi se toto gesto setkalo s velký pochopením, ale koneckonců mnoho vlajek, které jsem vyvěsil během svého ministrování, se nesetkalo s úplně velkým celospolečenským pochopením,“ připustil Rakušan. V říjnu 2022 například Ministerstvo vnitra vyvěsilo plachtu zobrazující Vladimira Putina v pytli na mrtvoly.

V případě vlajky LGBTQ+ komunity si za jejím vyvěšením Rakušan stojí, jak uvedl. „Je to absolutně na místě,“ dodal s tím, že je podle něj absurdní, že někdo v dnešní době pochybuje o tom, zda má někdo „právo na štěstí menší, protože se narodí s nějakou sexuální orientací menší, než mám mít já, když jsem se narodil s jinou“.

„Absolutně absurdní,“ nechápal. „Doba k tomu dojde,“ prohlásil, a to ať už v tomhle, nebo příštím volebním období.

Kriticky se k tlačení návrhu manželství pro všechny vyjádřil místopředseda Sněmovny z ODS Jan Skopeček. „STAN zřejmě nemá jiné téma než euro a manželství pro všechny, jinak si nelze důraz zrovna na tyto věci vysvětlit. A mezitím nefungují elektronické přihlášky na střední školy. Kdyby se STAN více věnoval svým resortům, udělal by lépe,“ vyjádřil se k tématu Skopeček, s tím, že ODS většinově manželství pro všechny nepodpoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chce tlačit manželství pro všechny. Abychom byli „normální zemí“, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 04.02.2024 16:43:03
Cílem manželství je vytvořit rodinu, která bude mít děti a vychová další generaci. Podobně je tomu v přírodě u všech dvojpohlavních živočichů. Dva muži zplodit a porodit dítě nedokážou, u dvou žen to také není tak jednoduché - potřebují pomocníka. Aby dva jedinci mohli zplodit dítě, které je dobře geneticky vybavené pro další přežití v konkurenci ostatních jedinců, je důležitý i správný výběr partnerů - budoucích rodičů. Sameček si hledá samičku, od které očekává, že bude schopna porodit zdravé potomky. Samička si většinou vybere partnera z několika více jedinců, kteří mezi sebou o ni soupeří. Vše to, co jsem zde laicky popsal je normální a v přírodě funguje milióny let. To, co se v západní civilizaci děje několik posledních destiletí normální není a jen prohlubuje probíhající rozklad společnosti.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…