Nové info k rodičovským příspěvkům: Otáčíte podle veřejnosti, vinila Maláčovou redaktorka ČRo

29.03.2019 19:38

Zvýší se rodičovský příspěvek pro všechny, nebo jen pro děti narozeném po Novém roce? Kolik dostanou přidáno důchodci? A kde na to všechno vláda vezme peníze? Na tyto otázky se ptala moderátorka Marie Bastlová ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Nové info k rodičovským příspěvkům: Otáčíte podle veřejnosti, vinila Maláčovou redaktorka ČRo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Víte, že ta cesta k rodičovskému příspěvku byla trnitá, k té dohodě. A je legitimní, že když se dostaví takové reakce, jaké se dostavily, tak může dojít k tomu, že stanovisko bylo přehodnoceno a my o tom diskutujeme,“ poznamenala úvodem Maláčová, že pro ni skutečně reakce ohledně rodičovského příspěvku byly impulsem se nad celou věcí zamyslet. „Tisíce dopisů, e-mailů a zpráv mě přiměly k tomu, že rodičovská politika je něco, za co musíme bojovat,“ sdělila. Na výtku moderátorky, že chybí koncepce, reagovala s tím, že koncepce existuje, jen dochází k její změně. 

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

„U rodičovského příspěvku ale otáčíte podle hlasu veřejnosti,“ zareagovala moderátorka. „Ale to je otázka, jež jde za resortem financí,“ oponovala Maláčová, ale přiznala, že skutečně pod tlakem veřejnosti změnila názor. „Debaty na úrovni koalice nyní běží. A sám pan premiér říkal, že je to důležité téma a že to rozhodnutí, které jsme učinili na koaliční radě, není spravedlivé,“ zmínila Maláčová. Ona sama se prý na svém resortu snaží spořit, například tím, že zeštíhlila v rámci systemizace vedení ministerstva.

Nyní podle svých slov také chce zrevidovat příspěvky na bydlení. „Ale nevím, jak bychom dokázali uspořit osm miliard,“ sdělila Maláčová, jež mimo jiné také lobbuje za bankovní daň. Ministryně financí Alena Schillerová však tento návrh zpochybňuje s tím, že tento návrh nebude fungovat. „Její argumenty nepovažuji za platné, naše analýzy ukazují něco jiného,“ oponovala šéfka resortu práce a sociálních věcí. 

Následně se rozhovořila i o důchodech, v této oblasti by chtěla jejich růst až k průměrnému důchodu kolem 15 tisíc korun. K této částce by se mělo dojít ke konci funkčního období vlády. Dalším tématem byla také elektronická neschopenka. „Plná e-neschopenka měla fungovat v roce 2021 nejdříve, nicméně jsem se dohodla s koaličním partnerem, že bude fungovat od 1. ledna 2020,“ uvedla. Oponovala pak v tom, že by e-neschopenka byla navázána na karenční dobu. „Když vrcholilo to projednávání karenční doby, tak hnutí ANO přišlo s požadavkem, aby byla zavedena ta mezietapa e-neschopenky. Tu jsme zavedli. V tuhle chvíli máme legislativní skluz a k tomu všemu, k té složité situaci, přibyl další aspekt, že lékaři vyjádřili s tou mezietapou nesouhlas, protože by jim to komplikovalo situaci. Jak vrcholila ta jednání ve Sněmovně, tak v tuto chvíli koaliční partner souhlasí s tím, že bychom se měli soustředit na e-neschopenku a její plné spuštění od 1. ledna,“ dodala závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…