Novinář Primy chtěl uplatit postřeleného Roma, viní aktivistka

07.01.2012 8:28

Rodina zastřeleného mladého muže v Tanvaldu se musí vyrovnávat s osobní tragédií i s tlakem médií. Novináři chtějí dělat rozhovory s příslušníky rodiny, zejména pak s bratrem zastřeleného, který byl zraněn. Informuje server Romea.cz.

Novinář Primy chtěl uplatit postřeleného Roma, viní aktivistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Na necitlivý a hyenistický přístup novinářů si stěžuje Eva Gáborová z občanského sdružení Roma Tanvald. Pomáha rodině mladíků a snaží se ji chránit před médii.

„Jeden televizní štáb právě u postřeleného byl a my, jako občanské sdružení, jsme řekli, že další rozhovory v současné chvíli nepřicházejí s ohledem na jeho zdravotní stav v úvahu,“ řekla Gáborová serveru Romea.cz.

Reportér TV Prima Family se ovšem nenechal odbýt a snažil se pořídit alespoň nějaké fotografie. Předsedovi sdružení Roma Tanvald dal fotoaparát a 200 korun pro zraněného, aby si nechal vyfotit postřelené břicho. „To už je vrchol,“ reagovala Gáborová.

Byla to poprava, prohlásil romský aktivista. Sklidil za to kritiku od politiků i jiných aktivistů

Romský aktivista Štefan Gorol označil incident za popravu. Za to jej ovšem kritizovali politici i jiní aktivisté z romských sdružení. Gorol tvrdí, že údajně napadený třiašedesátiletý muž měl nejprve dvakrát vystřelit do vzduchu pro výstrahu a teprve poté mířit na ruce nebo nohy útočníků.

Zákon ale nutnou obranu popisuje jinak. Platné právní předpisy stanovují, že člověk se má přiměřeně bránit okamžitě, tedy ve chvíli, kdy probíhá útok, a to právě z důvodu, aby ho odvrátil. Zákonné normy rovněž počítají s tím, že člověk v takové situaci je ve značném psychickém vypětí a možnost, že by střílel do vzduchu a pak ještě mířil útočníkům třeba na ruku, je značně nereálná.

V kauze nebyla rasová pohnutka, tvrdí státní zástupkyně Bradáčová

První podrobnější informace k vyšetřování sdělila ve čtvrtek na tiskové konferenci krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Případ může mít jak znaky trestného činu vraždy, či celé řady dalších trestních činů přes ublížení na zdraví s následkem smrti až po akt nutné obrany, který není trestným činem. Je nutné ctít presumpci neviny. Šetření bude probíhat rychle a očekávám, že v příštím týdnu budeme vědět, zda bude proti někomu zahájeno trestní stíhání. Mohu vyloučit, že by v této kauze byla jakákoliv rasová pohnutka, ať z jedné či druhé strany,“ uvedla jednoznačně státní zástupkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…