O zvyšování platů politiků nebyla řeč. Šlo o obecné soudce, tvrdí Rychetský

23.07.2012 19:02

Hostem pořadu Interview 24 byl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Hovořil o velkém problému s nedostatkem ústavních soudců, ale také vysvětlil, že vůbec není pravda, že by Ústavní soud jakkoli nařídil zvýšení platů zákonodárcům.

O zvyšování platů politiků nebyla řeč. Šlo o obecné soudce, tvrdí Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Dlouhodobě se nedaří jmenovat nové ústavní soudce a jejich absence je podle Rychetského velký problém. Připomněl, že kromě úbytku soudců také narůstá počet případů, které má soud řešit – za posledních devět let vzrostl dvojnásobně.

Ústavní soud by mohl být paralyzován

„V okamžiku, kdy klesne počet ústavních soudců pod dvanáct, nemůže Ústavní soud projednávat plenární návrhy,“ uvedl Rychetský s tím, že mezi takové návrhy patří například posuzování ústavnosti zákonů. Některým politikům takový stav samozřejmě vyhovuje.

„Je dobré si uvědomit, že to není náhoda, že všechny demokratické právní stát na světě si zřídily ústavní soudy před těmi, kdo produkují právní normy,“ prohlásil Rychetský. Přesně pojmenovat důvody, proč se nedaří jmenovat nové soudce, je podle jejich předsedy těžké.

„Ani jeden z polistopadových prezidentů neměl příliš široké pole působnosti, protože mnoho profesorů a dalších významných členů akademické sféry bylo členy komunistické strany,“ vysvětlil Rychetský. Proto například prezident Václav Klaus vždy čerpal hlavně v advokacii.

Rychetský také uvedl, že naprosto odmítá, že by Ústavní soud nařídil zvýšení platů ústavních činitelů. „V případech, kde došlo ke snížení platů obecných soudů, jsme uvedli, že takto stát postupovat nemůže,“ prohlásil. Rozhodnutí se podle něj vůbec netýkalo politiků. „Navíc jsme ani neřekli, že jim plat má být zvýšen. Pouze to, že jim nemá být příští rok snížen,“ dodal Rychetský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…