ODS vládu nepodpoří kvůli programu i svému závazku voličům

10.01.2018 10:15

ODS nepodpoří při dnešním hlasování vládu Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu, že se vládní hnutí ani nepokusilo o sestavení většinové vlády. Dalšími důvody jsou program, který jde proti požadavkům občanských demokratů na omezení byrokracie a snížení daní, a fakt, že pro podporu vládě ODS nemá mandát od svých voličů. Novinářům to před dnešním hlasováním řekl šéf strany Petr Fiala. Vyloučil i to, že by mohla ODS podpořit menšinovou vládu ANO při případném druhém pokusu.

ODS vládu nepodpoří kvůli programu i svému závazku voličům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stín ODS

Babiš a prezident Miloš Zeman se podle Fialy snaží vytvořit zdání, že hlasování o důvěře je formalitou a nezávazným testem podpory. „Jenže je to klíčový akt. Bez důvěry nemůže žádná vláda fungovat, spravovat zemi,“ uvedl. ODS kritizuje Zemana za to, že pravděpodobně už druhý ze tří premiérů, které jmenoval, ve Sněmovně podporu nedostane.

Za porušení zvyklostí parlamentní demokracie považuje Fiala fakt, že se Babiš ani nepokusil o sestavení většinové vlády s podporou Sněmovny a s necelými 30 procenty hlasů z voleb vytvořil vládu jednoho subjektu. Dalším důvodem pro hlasování proti vládě je to, že ODS nemá od voličů mandát, aby podobnou vládu podpořila.

Třetím hlavním důvodem je podle ODS programové prohlášení. Občanští demokraté považují za zbytečné ho do podrobností komentovat, když pro něj vláda nemá podporu a jde o pouhou mlhu a slohové cvičení. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že polovinu tvoří nesplněné sliby minulé vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), na které se přitom ANO s ČSSD a KDU-ČSL podílelo.

Zbytek programu ukazuje, že Babiš chce vládnout sám a je mu jedno s kým, míní ODS. „V programu je něco, co vyhovuje KSČM, ČSSD, sem tam něco z našeho programu,“ řekl. Vadí mu také to, že vláda na mnoha místech slibuje připravit nový zákon, ale nekonkretizuje, co by bylo jeho cílem. Přímo proti programu ODS pak jde vládní prohlášení tím, že netrvá na snižování daní a omezování byrokracie, tvrdí ODS.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…