Obama ustupuje od svých plánů, hlásí prestižní americký časopis

06.07.2016 22:00

Americký časopis Time informuje své čtenáře o tom, že americký prezident Barack Obama couvá ze záměru stáhnout vojáky Spojených států z Afghánistánu. Proces jejich stahování bude pomalejší, než se původně předpokládalo. Příští šéf Bílého domu tak bude mít v regionu větší manévrovací prostor.

Obama ustupuje od svých plánů, hlásí prestižní americký časopis
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Končící šéf Bílého domu Barack Obama oznámil, že po jeho odchodu z úřadu zůstane v Afghánistánu o 50 procent více jednotek, než se původně předpokládalo. Proces stahování amerických sil ze země se zpomalí. Prezident USA se k tomuto kroku odhodlal po poradě s vojenskými experty, kteří varují před stahováním amerických vojáků ze země. Teroristé z Tálibánu dnes ovládají asi 20 procent území a hrozí, že by mohli dosáhnout dalších úspěchů, pokud by se američtí vojáci vrátili domů.

Mohl by se tak opakovat irácký scénář, kde po odchodu velké části amerických sil začal nabírat na síle tzv. Islámský stát. Obama nechce opakovat stejnou chybu dvakrát. Otázkou je, zda už není pozdě, protože v Afghánistánu roste počet civilních obětí. Teroristům se daří pronikonut i do dříve klidnějších měst či městských čtvrtí.

Celý text v angličtině najdete zde.

Od počátku tisíciletí přišlo v Afghánistánu o život více než 2 300 amerických vojáků a Barack Obama v boji o Bílý dům uspěl také proto, že slíbil postupný návrat amerických chlapců domů. Mezi lety 2010 až 2012 v zemi působilo takřka 100 tisíc amerických vojáků. V tuto chvíli vojáci Spojených států cvičí především národní síly pro boj s radikály. Afghánské ozbrojené síly již obdržely asi 65 miliard dolarů v investicích, ale národní armáda stále není dost silná, aby se dokázala vypořádat s radikály v celé zemi.

Americké pozemní síly v tuto chvíli čítají asi 9 800 mužů, ale do konce roku by zemi mělo opustit asi 1 400 příslušníků amerických ozbrojených sil, takže v Afghánistánu zůstane asi 8 400 mužů. Obama přitom původně počítal s tím, že na konci roku 2016 bude v Afghánistánu sloužit jen 5 500 žen a mužů z amerických ozbrojených sil.

Republikánský senátor McCain ocenil, že Obama zbrzdil proce stahování amerických vojáků z Afghánistánu, ale ještě lepší by prý bylo, kdyby zatím neodešel žádný. Pokud pan prezident Obama soudí, že je situace v Afghánistánu nejistá, proč se rozhodl stáhnout 1 400 vojáků, ptá se politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…