Občané chválí Klause za amnestii

04.03.2013 16:13

Institut Václava Klause vydal nedávno publikaci s názvem Spor o amnestii. Kromě článků právníků a osobností veřejného života obsahuje i dopisy občanů, kteří prezidenta republiky Václava Klause podpořili za to, že rozhodl o novoroční amnestii.

Občané chválí Klause za amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Jedná se o „běžné“ občany, právníky, soudce i některé amnestované osoby, dokonce i oběť H-systemu, které Klausovi děkují za to, že jim dal novou šanci v jejich životech.

Naděžda Kavalírová: je to hysterie

„S politováním konstatujeme, že naši žurnalisté nemají na to provést analýzu tak dokonalého a promyšleného projevu, jakým je Vaše novoroční poselství lidem této země. Kampaň, kterou rozvířili o Vámi vyhlášené amnestii, je důkazem všeobecného úpadku, o kterém jste hovořil. Je zaměřena proti Vaší osobě spíše než proti věcnému obsahu. Vážený pane prezidente, nesouhlasíme s hysterií, která se rozpoutala kolem Vámi udělené amnestie a přimlouváme se za to, abyste záporná stanoviska odpůrců zamítal,“ napsali například Klausovi Naděžda Kavalírová, František Šedivý a Leo Žídek z Konfederace politických vězňů.

Prezidentu Klausovi napsal i kaplan Vazební věznice Olomouc Otto Broch, který mu vyjádřil poděkování za udělení amnestie i podporu.

„Více jak 20 let se věnuji pastorační péči vězňů, z toho 15 let jako kaplan vězeňské služby. Za tu dobu jsem se setkal s tisíci osudy vězňů a s jejich příběhy. Vím, že to nejsou nevinní lidé, ale přesto se za jejich anonymitou skrývají často pohnuté životní osudy. Vždy jsem se snažil vnímat tyto lidi nejen ve světle evangelia, ale i bez předsudků a v komplexnosti jejich života. A tento pohled mi mnohdy ukázal, že z viníků mohou být zároveň i oběti. Každopádně jsem přesvědčen, že svým rozhodnutím jste tisícům lidí daroval příležitost nového začátku, za kterou jsou jistě vděčni, i když někteří tuto šanci využít nedokážou. I to patří ke složitosti života. Tento svět není spravedlivý v rovnosti stejných příležitostí pro všechny. Vy jste ale tuto šanci dal všem těm, kteří s ní už nepočítali, i když po ní tolik toužili,“ napsal vězeňský kaplan.

Klient H-Systemu: Stejně už bychom nic nedostali zpět

Jména dalších pisatelů jsou hradní kanceláři známa, ale zveřejnila pouze iniciály. Jistý M. K. píše Klausovi, že byl odsouzen kvůli „zpronevěře“ 21 800 korun. Částku špatně fakturoval, což hned přiznal a ihned uhradil 14 tisíc korun. Přesto dodal podmínku na půl roku a záznam v trestním rejstříku. „Ačkoli jsem vysokoškolsky vzdělaný, o práci jsem nezavadil ani v blbém skladu, protože mám záznam v trestním rejstříku.“ Dodal, že mu je vděčný, že amnestie mu dala druhou šanci.

Prezidentovi ale napsal i člověk s iniciály P. Ch., který je podle svých slov obětí H-Systemu. Připravil ho prý o milion. „Naprosto souhlasím s tím, že v našem případě selhal stát, soudy, správci konkurzní podstavy a my (klienti) už 12 let platíme z našich daní náklady konsolidační agentury, které prodala Komerční banka svoji pohledávku za H-Systemem, mnohaleté vyšetřování, pobyt Smetky ve vězení (je dobře, že alespoň on sedí),“ píše.

Dodal, že nechápe, že po tolika letech co soudy nebyly schopny kauzu vyřešit, někdo z klientů H-Systemu může věřit, že dostane nějaké peníze zpět.

Špinavá mediální štvanice

V dalším dopise děkuje Klausovi M. T., matka 23leté dcery, která si část trestu odpykala a část jí byla odpuštěna. Nebude mít záznam. „Tím, že si část trestu odpykala a část jí byla prominuta, dostala obrovskou šanci jak od Vás, tak zpět od naší rodiny. Může se tak začlenit zpět do společnosti a začít pracovat, studovat, a to s čistým trestním rejstříkem.“

Pisatel P. T. zase uvádí, že média na Klause uspořádala špinavou štvanici: „Nemůžu mlčet v době, kdy banda ubožáků a ztroskotanců vláčí slušného člověka špínou pro pár minut slávy před světem kamer... Věřte, že ve Vámi vyhlášené amnestii spatřuji já osobně akt lidství a odpuštění. Jsem upřímně přesvědčen, že to tak cítí drtivá většina občanů.“

Pomalé soudy a ďábelská role médií

Další dopis je od právníka I. G. , který kritizuje český justiční systém za pomalost. „Bytostně znám rozhodování soudů, které v závažných kauzách dle mého názoru uměle protahují řízení, kdy jsou v podstatě soudu k dispozici veškeré důkazy.“

Občan M. T. se ohrazuje proti dlouhodobé a lživé mediální kampani: „Vězte prosím, že mezi občany našeho státu jsou stále slušní lidé, kteří jsou natolik morálně a intelektuálně zdatní, aby plně chápali Vaše dlouhodobé postoje a obhájili po právní stránce Ústavou ČR umožněnou amnestii a taktéž vnímali ďábelskou roli médií... Nevzdávejte se!“

Občané J. M. a J. M. rovněž píší o brainwashingu médií. „Rozpoutaná mediální a politická hysterie k této věci ukazuje, že celá řada osob, včetně předních politiků, nemají zájem na svornosti ve společnosti a vzájemném odpuštění, ale na další polarizaci společnosti, což nepřinese nic dobrého,“ uvádí podobně E. H.

Bezbřehá hloupost těch, kteří plivou

H. P. vyjádřil znechucení nad „bezbřehou hloupostí těch, kteří nebyli schopni přečíst či dočíst text amnestie a kritizují tedy buranským způsobem prezidenta za to, co ve skutečnosti neudělal“.

Další dopis napsal soudce R. H. „Celý národ se nechal strhnout polovzdělanci v médiích v plivání na svého prezidenta... Sprostota médií a ulice ... mne naplňuje totálním hnusem a zoufalstvím."

Studentka J. Č. kritizuje mediální masáž a hon na čarodějnice. Připomíná, že již dřívější amnestie udělené Václavem Havlem vyvolaly kritiku. Ptá se, proč ti, kteří jsou nyní hlasitými kritiky, se nesnažili změnit Ústavu.

Klaus nastavil společnosti zrcadlo

Podle J. K. Václav Klaus nastavil české společnosti nemilosrdné zrcadlo o tom, že konec komunismu a svobodu chtělo málo lidí, ve společnosti převládá závist, faleš, pokrytectví a přetvářka, mediokracie a mediální manipulace souborem lží ohrožuje samotnou demokraciii a soudcokracie je reálnou hrozbou.

„Šokující, arogantní, hloupá, odborně nekompetentní je podle mého názoru především kritika bývalé místopředsedkyně ÚS ČR Wagnerové,“ píše právník J. M.

Ozval se i právník M. P.: „Trestní právo jsem dělal 20 let a je mi, s prominutím, na zvracení z toho, k jakým nesmyslným závěrům jsou schopni někteří, rádoby odborníci, dojít.“

Další pisatelé jsou rozhořčeni nad „hromadami mediálního hnoje“ a populismem, což považují za osobní útoky na Klause, nikoli věcnou argumentaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…