Od VV potřebujeme jenom hlasy, řekl Schwarzenberg

17.07.2011 9:23

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga jsou ve vládní koalici Věci veřejné jenom do počtu. Projekt totiž potřebuje jejich hlasy. Nic víc.

Od VV potřebujeme jenom hlasy, řekl Schwarzenberg

"Mají tolik a tolik poslanců, což je pro koalici rozhodující. Konec," odpověděl Schwarzenberg na otázku redaktora Aktuálně.cz, jakou roli hrají Věci veřejné v koalici. Nejmenší koaliční strana má tedy v jeho očích cenu jen svých poslaneckých hlasů, jinak nic moc nepřináší.

"Jsem třeba zvědav, co teď bude dělat paní Peakeová," podotkl Schwarzenberg. "Ministr pro místní rozvoj žádnou botu ještě neudělal a zdá se, že je docela zdatný ministr."

Korupci nemohou zničit, aby proti ní mohli pořád bojovat

Věci veřejné nejsou podle Schwarzenberga standardní stranou zejména kvůli tomu, že nemají ucelený program. "Názory se tam samozřejmě různě projevují. Nemají ucelený program, je to - jako u mnoha spíše populistických stran - spíš využívání možností. Takových podivných stran je po Evropě habaděj. Drží se jednoho, dvou sloganů - a v tomto případě je to boj proti korupci," vylíčil princip VV.

Boj s korupcí je dokonce velmi výrazným sloganem. "Ten je tak důležitý, že jsem došel k závěru, že je třeba korupci zachovat, abych mohl dál bojovat proti ní," poznamenal.

Věci veřejné přitom vládní stabilitu stále nahlodávají. Naposledy se nechaly slyšet, že by se rozpočet měl probírat na úrovni K9, jelikož ministr financí Miroslav Kalousek naplánoval pro jejich resorty školství a dopravy další výrazné škrty. "Jednání o rozpočtu na K9 pro mě nepřipadá v úvahu," odmítl kníže rázně. "Rozpočet je otázka vlády, nikoliv K-devítky. To jsem velmi kategoricky řekl a na tom trvám. To jsou limity: my si prostě nenecháme rozfofrovat ucelený návrh rozpočtu."

Čtěte:
Zvýšení DPH na 19 procent? Podle Babáka podpásovka
Karolína Peake: Můj vztah k Bártovi je kriticky přátelský

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…