Od „tatíčka demokrata“ k Erdoganovu sultanátu. Přečtěte si, jak to dnes vypadá v Turecku

01.12.2018 19:38 | Zprávy

REPORTÁŽ Turecko, kde vládne prezident Recep Tayyip Erdogan, poskytlo přístřeší nejvíce uprchlíkům. Někteří ho bezmezně obdivují, pro jiné je to politik s diktátorskými sklony, které se začaly naplno projevovat. V Kappadokii a Antalyi jsme se proto poptali místních, jak to vnímají oni.

Od „tatíčka demokrata“  k Erdoganovu sultanátu. Přečtěte si, jak to dnes vypadá v Turecku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Turecko si připomnělo osmdesáté výročí smrti "Otce Turků" Mustafy Kemala Atatürka

Člen NATO, nicméně tam žije od čtyř do pěti milionů uprchlíků. Turecko! Nedávno si připomnělo osmdesát let od smrti Mustafy Kemala Atatürka. Ne „Otce Turků“, jak se často interpretuje, ale „Otce Turka“, který v zemi zavedl mnoho reforem. Nyní se na některé z nich jeho současný nástupce ve funkci prezidenta Recep Tayyip Erdogan dívá skrz prsty. Jaké je tedy dnešní Turecko?

Mustafa v Kappadokii

U náměstí Tepebasi v městečku Ortahisar, které leží uprostřed turistické oblasti Kappadokie, stojí velká kavárna s ještě větší zahradou. Před kavárnou sedí u čaje a portrétu prvního tureckého prezidenta chlapík, který se představí jako Mustafa. Na zahradě pod velkou bustou Atatürka jsou rozestavěny třeba štíty místní pobočky Nacionálně činné strany, Republikánské lidové strany anebo Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje. V Turecku jako by celá společnost trpěla mnohočetnou poruchou osobnosti. Všichni uznávají a blahořečí „tatíčka zakladatele“ Atatürka, ale většina podporuje i současného prezidenta Erdogana, jenž některé Atatürkovy reformy zavrhuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…