Opencard porušuje zákon, Praha bude platit

24.11.2010 10:21

Úřad na ochranu osobních údajů v úterý vydal rozhodnutí, které říká, že projekt Opencard je protiprávní. Praze hrozí až pětimilionová pokuta, píší Hospodářské noviny, které mají k dispozici verdikt soudu.

Opencard porušuje zákon, Praha bude platit

  Odůvodnění ÚOOÚ poukazuje na dvě hlavní pochybení. V první ředě úředníci při vydávání karet dostatečně nevysvětlili, co se bude dít s jejich osobními údaji. „Navíc jim dostatečně nezdůraznil, že je možné koupit si anonymní kartu,kde údaje člověk dávat nemusí,"říká mluvčí úřadu Hana Štěpánková. „Jde o porušení zákona na ochranu osobních údajů, za což hrozí pokuta až pět miliónů korun. Konečnou výši určí až náš správní odbor. Přihlížet bude ke stupni nebezpečnosti a množství poškozených," uvedla mluvčí Štěpánková.

Nevýhody Opencard

Pořídit si anonymní kartu stojí 200 korun, osobní dává magistrát zdarma. Lidé musí podepsat spoustu nevýhodných podmínek, magistrát může z karty například strhávat peníze za pokuty a správcovská firma může kartu zablokovat.

Občané mohou město žalovat

ÚOOÚ čekal se zveřejněním svých závěrů na podpis svého šéfa Igora Němce, bývalého primátora Prahy za ODS. Magistrát se zatím vyjadřovat nechce, odpovědní náměstci Blažek a Březina se Hospodářským novinám nevyjádřili.

Rozhodnutí má ještě jeden význam: lidé teď budou moci Prahu žalovat. „Kdo má pocit, že ho Opencard poškodila, může magistrát žalovat a pravděpodobně bude úspěšný. Pak už záleží na soudu, jestli nařídí Praze peněžitý trest nebo jen omluvu,řekla Lidovým novinám právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota. Na úřadu pro ochranu údajů už leží desítky stížností nespokojených Pražanů.

Čtěte také:
Přechod na Opencard se nedaří. Stovky lidí marně čekají

Foto: Hans Štembera



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…