Opozice v Plzni chce kvůli referendu mimořádné zastupitelstvo

31.08.2012 21:28

Opoziční plzeňské strany požadují svolání mimořádného jednání zastupitelstva, které může rozhodnout o konání referenda k výstavbě velkého obchodního centra na Americké třídě. Vypsání referenda požadují občanští aktivisté, kteří už na magistrát doručili podklady a archy s potřebnými podpisy občanů.

Opozice v Plzni chce kvůli referendu mimořádné zastupitelstvo
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Snahou aktivistů je uskutečnit referendum v termínu krajských voleb, aby se tak zajistila vyšší volební účast. Výzvu primátorovi ke svolání mimořádného zastupitelstva poslala dnes opoziční TOP 09, podpořili ji i zastupitelé dalších opozičních stran, sdělil ČTK šéf plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek.

Referendum a volby

Také koaliční ČSSD dnes podpořila snahy o svolání mimořádné schůze zastupitelstva a o konání referenda. Považuje ale za klíčové, aby v celé záležitosti kromě aktivistů a jejich námitek dostal šanci k představení a obhajování plánu také investor, společnost Amádeus, uvedl předseda plzeňské ČSSD a primátorův náměstek Martin Zrzavecký.

"Vítám, že také opoziční strany podpořily můj záměr svolat mimořádné jednání zastupitelstva města Plzně," řekl ČTK primátor Martin Baxa (ODS). Jakmile podle něj budou splněny všechny zákonné podmínky a návrh na konání referenda úřad posoudí a uzná, že je bez vad, svolá Baxa mimořádné zastupitelstvo obratem. Pokud možno tak, aby se referendum mohlo konat souběžně s krajskými volbami, slíbil.

Mnoho času není

Aktivisté už jednou návrh podali, magistrát jim ho ale vrátil s některými nedostatky a s tím, že chybí 2141 podpisů. Na vyhlášení místního hlasování je třeba dodat podpisy minimálně deseti procent voličů, tedy téměř 13.500 lidí. Aktivisté pak znásobili úsilí a ve středu předali magistrátu dalších téměř 5000 nasbíraných podpisů.

"V posledních dnech jsme sice zaregistrovali ochotu pana primátora Baxy mimořádné jednání zastupitelstva svolat, ale až po uznání návrhu na vyhlášení referenda za bezvadný. To by však již mohlo být pro společné konání s krajskými volbami pozdě. Proto požadujeme svolat zasedání zastupitelstva s předstihem, bez ohledu na výsledek kontroly doplněných podpisů," sdělil Ženíšek.

Baxa upozornil, že mnoho času není. Pokud svolá mimořádné zastupitelstvo, oznámení o jeho konání musí být vyvěšeno podle zákona minimálně sedm dní před jednáním. Na přípravu referenda je pak ze zákona třeba nejméně 25 dnů, doplnil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…