Otrávená Bečva: Předsedkyně vyšetřovací komise přiznala politické tlaky

13.07.2021 19:38

Cílem komise vyšetřující havárii na řece Bečvě z loňského roku, po které zůstal poškozený říční systém a 40 tun mrtvých ryb, nemá být zjištění viníka, ale posouzení, zdali byly podstoupeny správné kroky při vyšetřování, uvedla to pro Dvacet minut Radiožurnálu komunistická poslankyně a předsedkyně vyšetřovací komise Marie Pěnčíková. Z kauzy se podle ní stalo velké politikum a jsou prý cítit tlaky z opozice i z hnutí ANO, aby se potvrdilo, či naopak vyvrátilo, že je za havárii zodpovědná chemička Deza z holdingu Agrofert. Ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) míní, že komunisté „mohli být tvrdší“. „Premiér je v tom nějakým způsobem osobně zainteresovaný…,“ zaznělo.

Otrávená Bečva: Předsedkyně vyšetřovací komise přiznala politické tlaky
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Marie Pěnčíková

Anketa

Vadí vám, že od 1. září by si neočkovaní měli pravidelné testy na covid-19 platit sami?

54%
42%
hlasovalo: 10154 lidí
Pěnčíková hodnotí, že se z katastrofy na Bečvě stalo „velké politikum“. Že komise vznikla až dlouho po havárii, je podle ní i z důvodu zdrženlivosti její partaje. „Zastávali jsme to, že tam probíhá vyšetřování a je to živý spis a že bychom měli počkat až na závěry orgánů činných v trestním řízení,“ říká. Poslanci jsou podle ní nyní zavaleni množstvím dalších věcí.

V tajné volbě předsedajícího komise vyšetřující havárii na řece Bečvě Marie Pěnčíková porazila i iniciátora vzniku komise a šéfa lidovců Mariana Jurečku, podle ní to je kvůli prohlášením, která z určitých opozičních stran zaznívala. „Kolegové z pravicového spektra přišli příliš brzo s prohlášeními ve stylu ‚známe viníka‘. I tohle jim mohlo uškodit při volbě předsedy… i pan Jurečka naznačoval, že některé kroky při vyšetřování jsou třeba zavádějící,“ podotkla.

Cílem komise podle ní nemá být zjistit viníka, ale posoudit, zdali byly podstoupeny správné procesní kroky. Poslanecká sněmovna by pak mohla adekvátně reagovat úpravou legislativy, pokud by orgán uznal, že potřebuje úpravu.

Nalezení viníka podle členů komise není prioritním cílem, o to se mají postarat orgány činné ve vyšetřování. „To vyšetřování stále probíhá, já zatím stále důvěřuji policii, i když ta doba je už téměř rok od té události,“ řekla Pěnčíková.  

Poslankyně sice doufá, že se podaří nalézt viníka, za samozřejmost to však nepovažuje. „Objasněnost trestných činů v České republice obecně není kdoví jak vysoká, ba naopak,“ uvedla. Dodává však, že je z prodlevy vyšetřování nešťastná.

Přínos komise vidí v tom, že by propříště mohly být kroky k zajištění vyšetření případných podobných ekologických katastrof pružnější. Na zasedání má devítičlenná komise do voleb pouze tři měsíce, podle Pěnčíkové by to však stačit mělo.

A pak došlo na její shrnutí atmosféry v souvislosti s vyšetřováním. V politickém prostoru podle ní panují tlaky na určení chemičky Deza patřící do skupiny Agrofert jako viníka. I z druhé strany prý vnímá tlak, aby naopak byla Deza z vyšetřování vyloučena. „My víme, že to Deza nebyla, tak to prokažte,“ naléhali prý na komunistickou poslankyni hlasy z hnutí ANO.

Předsedkyně komise tvrdí, že je v této kauze cítit „značný vliv“ premiéra Babiše. „Pan premiér je v tom nějakým způsobem osobně zainteresovaný, i když tedy veřejně tvrdí, že už ne a že dal od Agrofertu ruce pryč, všichni asi cítíme, že to úplně tak není,“ zaznělo. Ujistila však, že ji Babiš osobně neoslovil. Co se týče střetu zájmu Babiše, tak podle ní komunisté „mohli být tvrdší“, u kauzy Bečva však upozornila, že stále probíhá vyšetřování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…