Pavel Zeman: Jméno mého nástupce? V Praze běhá spousta informací v kuloárech, jenže...

08.06.2021 18:27

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Pavel Zeman. Nejvyššímu státnímu zástupci vyčetli jeho rezignaci blízcí kolegové i někteří přední soudci. Nepatří politický tlak ke každodennímu životu šéfa veřejné žaloby? Nemůže jeho odchod ovlivnit další průběh některých sledovaných kauz, jako je například Čapí hnízdo?

Pavel Zeman: Jméno mého nástupce? V Praze běhá spousta informací v kuloárech, jenže...
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Úvodem se Pavel Zeman vyjádřil k tomu, že skutečně netuší, kdo by mohl být jeho nástupcem. „Vím, že běhá několik jmen, nebo spousta jmen, ale skutečně nevím, k jakému jménu se přikloní ministryně spravedlnosti a koho nakonec jmenuje vláda. A bylo to tak, že je to v podstatě dělená působnost paní ministryně a vlády. To znamená, já do toho nemám po pravdě řečeno co mluvit. Pokud by někdo stál o můj názor, tak mu ho řeknu, ale já k tomu mohu říct asi jenom tolik, že bych byl velice rád, aby byla zachována kontinuita v tom, co jsem dělal. A aby veřejná žaloba i nadále měla důvěru veřejnosti,“ podotkl Zeman. Doufá, že člověk, jenž nastoupí po něm, bude stejně apolitický jako on.

Anketa

Je potřeba, aby lidé, kteří jsou očkovaní a vracejí se ze zahraničí, podstupovali testy na covid-19?

70%
23%
hlasovalo: 5766 lidí
Velmi skloňováno je jméno náměstka Igora Stříže; podle některých médií je však proti němu okolí prezidenta. „Vůbec nevím. Berte to tak, že já se pohybuji minimálně po Praze a Praha je známá tím, že po Praze běhá spousta informací v kuloárech. Do Brna se ty informace zas tak často nedostanou a já skutečně s tímto okruhem lidí nekomunikuji,“ dodal Pavel Zeman.

To, že složil funkci tři měsíce před volbami, jako podraz nevnímá. „Je to moje rozhodnutí, učinil jsem ho po zralé úvaze. Jsem ve funkci deset a půl roku, myslím si, že se za tu dobu leccos podařilo a budu rád, když někdo v tom díle alespoň přibližně stejným směrem bude pokračovat,“ řekl. 

Své pak Pavel Zeman řekl i k případné obžalobě Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. „Nevím, jak dopředu má kolega Šaroch nastudován spis, nebo jestli se s ním teprve bude seznamovat. Ta materie je poměrně obsáhlá. V době, kdy jsem to měl já na stole, to znamená před nějakou dobou, před dvěma a kus lety, tak se tehdy jednalo o 60 svazků, poměrně dost silných. Věřím tomu, že to bude chtít udělat poctivě, prostudovat, to znamená zase, abych spíše řekl, myslím si, že během tří týdnů je trochu nepravděpodobné toto zvládnout,“ odvětil Zeman na otázku, zda se domnívá, že se kauza stihne „vyřešit“ do jeho odchodu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…