Pekarová: Babiši, doporučte lidem, ať šetří teplem. Ulevíte svému svědomí

23.08.2022 11:12 | Ze sítí

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se ohradila proti expremiérovi Andreji Babišovi (ANO), jenž vládě opět vytýkal stav energetického zabezpečení Česka a nebral si servítky s výrokem Pekarové o svetrech. „Neschopná vláda na nás kašle a lidi vůbec nevědí, co bude. Řítí se na nás absolutní katastrofa,“ kritizoval Babiš. Politička jej však napomenula s tím, že „nic nepochopil“. Svetr dle ní občané nebudou muset nosit kvůli nedostatku tepla. Jde o něco víc. „Pomůže v boji se zločincem,“ ukazuje politička na kus oblečení a vyzývá Babiše, aby lidem také doporučil šetření.

Pekarová: Babiši, doporučte lidem, ať šetří teplem. Ulevíte svému svědomí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Spor předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové s opozičním lídrem Andrejem Babišem graduje v posledních týdnech do podoby, která se již vymyká i běžným přestřelkám kritiky mezi kabinetem a opozicí.

Napětí mezi oběma politiky v poslední době zvýšilo Pekarové kritizování Babiše za jeho nazývání demonstrujících odpůrců „fašisty a nacisty“. Předsedkyni Sněmovny následně Babiš označil za „symbol zla a nenávisti“, jelikož dle něj měla politička lhát, že svůj výrok nevzal zpět. „Pokud zakladatel TOP 09 byl vždy pro nás symbol korupce, tak stávající předsedkyně je symbol zla a nenávisti. Ona sama je z toho nešťastná, jak je zlá a nenávistná,“ spustil ostře Babiš.

Později pak šéfku TOP 09 opět kritizoval, a to kvůli jejímu výroku o svetrech. „U nás je to určitě pro některé diskomfort. Já se snažím to vnímat tak, že je to možnost, jak jako jednotlivec můžu pomoci celku – zbytečně neklimatizovat, zbytečně nevytápět a holt si vzít další svetr,“ řekla politička v pořadu Partie na CNN Prima News v půlce srpna, čímž odstartovala nebývalou vlnu kritiky.

Na tu pak reagovala odmítavě a stála si za svým výrokem, za nimž prý spatřuje vliv racionality i důsledek dobrého vychování. „Mě rodiče vychovávali k tomu, abych netopila Pánu Bohu do oken, abych se chovala racionálně. Považuji to za zcela běžné,“ vysvětlila.

Následně Pekarová dovysvětlila, že je svetr zároveň i jakýmsi symbolem proti zločinu. „Svetr proti Putinovi je symbol. Symbol, že když se o trochu uskromníme a budeme spotřebovávat méně energie, zbyde Putinovi míň peněz na financování války,“ uvedla.

Dle političky „nikdo nebude mrznout“, jelikož „máme rekordní zásoby plynu“, každý stupeň dolů na termostatu prý ale „pomůže v boji se zločincem“ Putinem a svetr je jedním z nástrojů, „jak tohoto diktátora porazit“.

Pokračování v „Hamáčkovské tradici“, kdy se svetr stává opět symbolem boje – byť s výměnou nepřítele v podobě covidu-19 za Putina – však Babiše neuspokojuje, jelikož nevěří tomu, že skutečně máme dostatek energií na zimu.

Tyto obavy expremiér zmínil i ve svém aktuálním vydání pořadu „Čau lidi“, v němž si natáhl svetr a zhrozil se příchodu zimy. „Já tady mám dřevo, krb a dal jsem si ten svetr Pekarový a ještě tady mám čaj. Doufejme, že budeme mít tolik plynu a elektřiny, abychom si ten čaj uvařili, protože tato neschopná vláda na nás kašle a lidi vůbec nevědí, co bude. Řítí se na nás absolutní katastrofa,“ spustil Babiš a kritizoval vládní přístup v rámci řešení energetické krize.

Fakt, že si Babiš na natáčení svého videa svetr nasadil, Pekarová oceňuje, uvítala by však raději, kdyby vyzýval k úsporám energií kvůli naší silné závislosti na Rusku.

„Pane Babiši, nepochopil jste zase vůbec nic. Kdybyste byli konstruktivní opozice, tak k šetření energiemi vyzýváte, protože je to správné. Zároveň byste ulevili svědomí, protože jste nás na ruském plynu udělali téměř zcela závislými,“ vrátila politička kritiku expremiérovi.

Již v předchozím týdnu na jeho kritická slova ohledně rady na nošení svetru reagovala s tím, že ji „skutečně nemusí poučovat a nebude poučovat člověk, který si daňovými úniky koupil zámek za 400 milionů někde na Francouzské Riviéře, což jsou věci naprosto odtržené od běžné reality“.

Babišovi vzkázala, že je seznámena s tím, co obnáší žití v skromnosti a v „běžné realitě lidí“ se pohybuje. „Moji rodiče nespolupracovali s minulým režimem, nestýkali se s mafiány, pochybně neprivatizovali v 90. letech jako pan Babiš, takže já naopak vím, jaké to je žít skromně v normálním domě, kde se zkrátka teple oblečete, abyste normálně v zimě fungovali,“ pokračovala v reakci na lídra ANO.

Vzít si v zimě na sebe svetr považuje politička za normální věc. „Považuji to za něco, co je běžné a jsem si vědoma toho, že jsou tady lidé, kteří jsou zranitelní – jako jsou starší lidé anebo třeba miminka, pro která musíte mít doma tepleji – právě proto, abychom mohli být pro takové lidi solidární, je třeba, abychom my ostatní, kteří si to vzhledem k našemu zdraví a věku můžeme dovolit, šli příkladem,“ vyzvala občany. Sama tak prý činí a většina lidí její slova pochopila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…