Peklo EU. Mladí lidé, prosím... Babiš se slavnostně rozloučil

28.10.2021 11:28

Před odchodem z Vítkova, kde přední představitelé státu v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a premiérem Andrejem Babišem (ANO) uctili památku lidí bojujících za československý a český stát, Babiš ostře zkritizoval evropský Green Deal, rozhodl se poučit mladé lidi a dal radu klientům společnosti Bohemia Energy, která před časem oznámila konec na českém trhu. Jde o Babišův poslední 28. říjen ve funkci premiéra.

Peklo EU. Mladí lidé, prosím... Babiš se slavnostně rozloučil
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš v ČT

Končící premiér Andrej Babiš upozornil, že česká společnost je rozdělená, ale on chce pracovat na jejím spojení.  

„Naši předci s nadšením budovali náš samostatný stát a budovali ho skvěle,“ začal Babiš s tím, že tuto skvělou etapu zničila nejprve druhá světová válka a po ní i komunistický puč roku 1948 a pokus o nádech celé československé společnosti zničily sovětské tanky. Takže teď je na lidech, aby budovali stát a uvědomili si, že jsme sice součástí EU, ale jsme stále svrchovaný stát. 

„Ta společnost je i po volbách stále rozdělená. I já mám dnes další projev a budu pokračovat v tom, abychom tyto rozpory nějak překonali,“ zdůraznil Babiš s tím, že jeho projev bude krátký a on osobně požádal některé televize, aby ho odvysílaly, takže ho uvidí každý, kdo o to bude mít zájem.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

„A teď ještě pokračuje pandemie, situace se opět zhoršuje a všichni politici by teď měli apelovat na lidi, aby se očkovali. Teď bude zase Helloween, mladí lidé se budou setkávat a my musíme zabránit tomu, aby se znovu zahltily naše nemocnice,“ varoval.

Další problém vidí v evropské energetické politice.

„Dnes tu máme Green Deal, ten se ukazuje jako úplné peklo. Já letím v pondělí do Glasgow, kde zase budeme poslouchat nesmyslné projevy o tom, jak musíme zachraňovat naši planetu. Ano, my musíme zachraňovat naši planetu, ale ne tím, že se vrátíme do jeskyní,“ hřímal Babiš do kamer ČT.

Pár slov věnoval i lidem zkrachovalé Bohemia Energy a všem doporučil, aby si nefixovali ceny energií na půl roku, ale na rok či na dva, protože pak budou platit méně peněz.

V této souvislosti zkritizoval i předchozí české vlády.

„Kdyby nám nezprivatizovali ČEZ, tak jako jediný akcionář ČEZu bychom řekli, jak se má chovat, ale my nemáme tyhle možnosti. A TransGas jsme prodali, takže my nemáme možnosti, jak ovlivňovat ceny energií. Pan Havlíček nad tím sedí a od rána do večera to řeší. My to řešíme. Znovu opakuju, aby lidé uzavírali kontrakty na energie na delší dobu, protože když to uzavřou na půl roku, tak samozřejmě budou platit obrovské zálohy. Je důležité, aby to i vaše televize lidem řekla. A pokud jde o to čekání, tak apeluji na to, aby to lidé řešili on-line,“ zdůrazňoval Babiš.

Pak se ještě jednou vrátil ke covidu.

„Je to hlavně teď o mladých lidech, aby si uvědomili, že je tady pandemie a je důležité, aby si mladí lidé uvědomili, že pokud mají proběhnout ty Helloween párty, které mají proběhnout v obrovském rozsahu, tak aby se i tam dodržovala ta pravidla,“ apeloval Babiš na své spoluobčany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…