Peníze z EU budou. Zelenskyj se v Davosu zaradoval. Dostal „pozitivní signály“

16.01.2024 19:22 | Monitoring

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil s projevem na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. V něm varoval před válečnými ambicemi ruského prezidenta Putina a Západ žádal o větší pomoc Ukrajině, aby byla schopna získat vzdušnou převahu nad Ruskem.

Peníze z EU budou. Zelenskyj se v Davosu zaradoval. Dostal „pozitivní signály“
Foto: Youtube: World Economic Forum
Popisek: Volodymyr Zelenskyj na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Zelenskyj ve svém projevu kritizoval západní země ze slábnoucí pomoci Ukrajině, protože se obávají eskalace konfliktu. Pro Kyjev toto údajné zaváhaní ale znamená ztrátu času v obraně země. A každé snížení tlaku na ruskou okupační armádu podle jeho slov prodlouží válku o roky.

Zelenskyj připomněl rok 2014, kdy se mocnosti pokusily o zmražení bojů na Donbasu, podle ukrajinského prezidenta ale Putina nezastavily. Toho označil za „ztělesnění války“.

Ukrajina podle Zelenského již získala převahu nad ruskou flotilou v Černém moři a znovu tak prý mohla začít vyvážet své produkty. Na základě tohoto údajného úspěchu si proto znovu řekl o pomoc při získání vzdušné podpory. "Naši partneři vědí, co potřebujeme a v jakém množství," pokračoval s tím, že Ukrajina dokázala, že "umí zasáhnout ruská vojenská letadla, která dosud nikdo nesestřelil". Narážel na pondělní prohlášení Kyjeva, že zničil dva ruské velitelské letouny nad Azovským mořem.

Zelenskyj dále prozradil, že na fóru v Davosu zachytil pozitivní signály, že by se finanční podpora ze strany Evropské unie měla odblokovat, stejně tak doufá, že se jeho zemi dostane pomoci ze Spojených států, kde byla minulý týden podpora zastavena. Prezident zároveň vyloučil tvrzení, že by se válka dostala do statické fáze, ačkoli informace z bojiště tomu příliš neodpovídají.

Na Rusko by podle něho měl být vyvinut další tlak pomocí uvalení sankcí, a to na jeho jaderný průmysl. Ruská zmražená aktiva v Evropě by měla být předána Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…