Piťha ji pobouřil, poslední kapkou byl ale postoj kardinála Duky. Pohled aktivistky, která se odhalila v kostele

17.10.2018 21:00

Aktivistka Aneta Petani v úterý vyvolala rozruch tím, že v podprsence a s trnovou korunou na hlavě poklekla před oltář v katedrále svatého Víta, čímž narušila mši kardinála Dominika Duky. Vadila jí reakce Duky, který se postavil za kázání kněze Petra Piťhy o homosexuálech a Istanbulské úmluvě. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus přibližuje motivy, které jí k takovému činu vedly.

Piťha ji pobouřil, poslední kapkou byl ale postoj kardinála Duky. Pohled aktivistky, která se odhalila v kostele
Foto: praguecityline.cz
Popisek: Katedrála sv. Víta

Za poslední kapku považuje vyjádření podpory kardinála Duky pro pana Piťhu ve věci jeho svatováclavského kázání, ve kterém varoval před přijetím Istanbulské úmluvy. Přednesl tak apokalyptickou vizi naší společnosti, kde tradiční rodiny budou ničeny a děti takovým rodičům zabavovány.

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Postavení Dominika Duky za Petra Piťhu bylo hnacím motorem a poslední kapkou, která vyprovokovala aktivistku k vyjádření svého postoje. „Samotné to kázání mě sice pobouřilo, ale asi by nevedlo k tomu, že bych se rozhodla pro takto veřejný protest, takže to bylo tím důvodem,“ vysvětluje Aneta Petani pro Český rozhlas Plus s tím, že čin prý nebyl spontánní. Aktivistka byla inspirována hnutím Femen, které používá tělo jako nástroj protestu.

Jako členka katolické církve to brala jako útok na ženy. „Kdy se za ten strach o tradiční rodinu, jak se o tom teď mluví, schoval útok na smlouvu, která by vybízela k ochraně žen a respektu k ženám,“ dodává.

Celá zpráva zde.

Současně připouští, že to, že ji musela vyvést ochranka, ji nepřekvapilo. Podle ní zásah byl oprávněný, prý roli hrály mimo jiné také organizační důvody. „Nešlo vůbec o násilné vyvedení,“ zdůrazňuje pozitivně chování ochranné služby.

Podle svých slov v rámci následných reakcí čekala více projevů nesouhlasu. Připomíná, že naopak ji mnoho lidí vyjádřilo své sympatie. Současně připouští, že obdržela negativní zpětnou vazbu od lidí, kteří ji vedli na její spirituální cestě. „Což se mě opravdu hodně dotklo. Přijde mi, že mě opravdu odsoudili,“ vyjadřuje lítost Petani.

Podle teologa působícího na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy Martina Vaňáče, jsou takové projevy nesouhlasu v České republice ojedinělé. Jiná situace panuje v cizině, kde naopak k podobným protestům dochází častěji.

„Já si myslím, že to vypovídá o tom, že ta kampaň, která se v katolické církvi proti Istanbulské úmluvě vede, není útokem proti ženám, ale útokem proti zdravému rozumu, proti komunikaci. Tady nejde zdaleka jen o kázání monsignora Piťhy, ta kampaň se vede už půl roku a je to demagogická kampaň,“ říká Vaňáč s tím, že jednání Anety Petani vypovídá o zoufalství v katolické církvi. Chtějí tímto způsobem vyjádřit svůj nesouhlas s tím, co říkají představitelé církve. Podle Vanáče komunikace není dostatečná. Podle něho by se spíše měla rozhořet diskuse nad smyslem Istanbulské ústavy než vydávat jasně negativní stanoviska bez jakékoliv diskuse.  

Vaňáč také upozorňuje, že Česká biskupská konference se snaží vystupovat jednotně, proto také podle něho nelze zaznamenat jiná stanoviska než negativní. Což může vést k rozdělení církve a odklonu některých věřících. „Ten protest, který někomu může přijít absurdní, je také jistým hlasem, který vyjadřuje jiný názor,“ uzavírá Vaňáč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…