Po 20 letech: Češi si vedou lépe než bývalé východní Německo

30.09.2010 14:03

Úspěšnější a k životu lepší zemí je dnes Česká republika než dnešní spolkové země bývalého východního Německa. Navíc Češi k tomu nepotřebovali pomoc strýčků na Západě, píší Lidové noviny.

Po 20 letech: Češi si vedou lépe než bývalé východní Německo

Uplynulých dvacet let je důkazem, že Češi, Poláci ani Slováci se nemají v porovnání s bývalými východními Němci za co stydět. „Východní Německo bylo v době komunismu přes desetiletí vysávání Sovětským svazem v podobě reparací nejvýkonnější ekonomikou východního bloku," připomíná Luboš Palata v Lidových novinách startovní čáru západního souseda.

Východní Německo převzalo ze dne na den fungující a vyspělý právní a společenský systém Spolkové republiky, což se ale osvědčilo jen částečně. Privatizace východoněmeckých státních podniků byla ještě daleko větší katastrofa než česká kuponová privatizace. I se všemi zlodějnami, které ji v Česku provázely. Také v bývalé NDR se v této souvislosti mluví o „loupeži století".

Bez masivní podpory ze západu by se život na východě zastavil

Ještě horší byly důsledky sociální. Rozpadl se pracovní trh a realitou se stala až dvacetiprocentní nezaměstnanost a masové vystěhovalectví směrem na západ. A tak východní Německo začalo polykat miliardy marek a později eur ze západu. Dnes už účet vysoce překračuje bilion eur a zvyšuje se o desítky miliard eur každý další rok.

Bez této pomoci by se život na východě Německa zastavil, hospodaření nových spolkových zemí by zkolabovalo a miliony lidí by přišly o své sociální dávky a důchody. Nelze samozřejmě říci, že se ve východním Německu vůbec nic nepovedlo. Jsou i oblasti, kam se lidé stěhují a kam směřují i zahraniční investice.

Bez pomoci bohatého strýčka to šlo Česku lépe

Ale Česká republika se za dvě desetiletí dokázala vypracovat ve zdravější a úspěšnější stát, než je většina nových spolkových zemí. Ty slabší už v ekonomické výkonnosti dohnala, těm nejúspěšnějším, jako je třeba Sasko, se rychle blíží. Naše cesta byla obtížnější a její úspěch je dán i tím, že jsme byli dvacet let ochotni pracovat a stále ještě pracujeme za méně než východní Němci.

Ale i to se srovnává a průměrné české zaměstnání je dnes už lepší než německá podpora v nezaměstnanosti. To, že si dnes dobře placený český kuchař nebo automechanik vydělá víc než mnohý jeho východoněmecký kolega, je už několik let známý fakt. A že se v Praze žije „luxusněji" než v Berlíně, to také. „Jsme úspěšný stát, nečekaně úspěšný. Díky bohu za to, že jsme neměli žádné západní Česko," pochvaluje si závěrem Palata.

K věci:

Nízkým dluhem patříme v EU mezi excelentní, uvádí Špidla 

Ekonomika EU meziročně mírně roste. Díky vývozu 

Rath: Vláda chce snížit životní úroveň lidí 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

5:00 Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

Pedagogičtí pracovníci jsou povinni „poskytovat dítěti, žáku, studentovi nebo zákonnému zástupci nez…