Po zbytek života. Covid? Lidé se z toho už nevyhrabou. Ale jinak, než myslíte

08.12.2020 11:33

Klinický psycholog profesor Radek Ptáček v rozhovoru s Barborou Tachecí na vlnách Českého rozhlasu upozornil, že lidé se mohou s psychickými ranami z časů koronavirové pandemie vyrovnávat po zbytek života. Řadu lidí prý navíc trápí nejen epidemie samotná, ale i rozhodnutí politiků. Občané mají prý často dojem, že vláda Andreje Babiše (ANO) nevede zemi konkrétním směrem.

Po zbytek života. Covid? Lidé se z toho už nevyhrabou. Ale jinak, než myslíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát hlavního města Prahy představil Mobilní laboratoř – nový krok v systému testování na onemocnění COVID-19

Máme tady skupiny především mladých lidí, kteří mají svou práci a jsou maximálně omezeni ve své zábavě, nicméně pak tady máme celou řadu skupin, na které to může skutečně dopadnout drtivě, což jsou staří lidé, což jsou lidé, kteří přicházejí o své příjmy, sny, projekty a jejich život doslova a do písmene krachuje,“ upozorni pan profesor.

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

Na pozoru by se podle hosta měli mít všichni lidé, kteří propadají beznaději a víc než 14 dní se z toho sami nedokážou dostat. „To nejdůležitější, co by mělo zaznít, je, že každý může tu beznaděj vnímat trošičku jinak, ... ale pokud má někdo pocit, že to sám nezvládá, tak by měl vyhledat pomoc,“ zdůraznil Ptáček.

Vliv na občany má nejen sama nemoc covid-19, ale také to, jak s lidmi nakládají politici. Řada lidí si prý Ptáčkovi stěžuje spíš na to, co provádějí s lidmi politici a jaké to bude mít na občany dopady. V obecné rovině se prý dá říci, že se ze společnosti vytratila důvěra, že vláda ví, co dělá a vede zemi jasně daným směrem.

Situaci podle Ptáčka neuklidnil ani ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný. Ptáčkovi se zdá, že celá vláda chce lidem dát chléb a hry a pak se uvidí, co bude dál. „Připomíná mi to situaci ve starém Římě, kde lid chtěl chléb a hry, tak jim dali chléb a hry a pak se děj vůle boží,“ poznamenal Ptáček, když hodnotil, jak vláda pracuje s budoucností.

Další problém podle Ptáčka je i v tom, že člověk je tvor stádní, přirozeně drží basu s kolektivem a lidé se skupinou nechají strhnout k ledasčemu, na což je prý třeba dát si pozor. Ve skupině by podle pana profesora mohli lidé dělat i věcí, které by sami nikdy neudělali, protože by jim přišly nepřijatelné. Toto skupinové chování však také může vést k tomu, že vytvoří v člověku určitý rozpor, se kterým se jen těžko srovnají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…