Pokud nezíská důvěru, podá Babišova vláda demisi 17. ledna

10.01.2018 15:30

V případě, že vláda dnes ve Sněmovně neuspěje s žádostí o důvěru, podá menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) demisi na příštím zasedání, které bude 17. ledna. Před zahájením odpoledního bloku diskuse Sněmovny to řekl Babiš. I když kabinet důvěru nezíská, jak ukazují dosavadní postoje sněmovních stran, chce Babiš pokračovat v práci, jako by ji kabinet měl. Zprávu přinesla ČTK.

Pokud nezíská důvěru, podá Babišova vláda demisi 17. ledna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny s projevem prezidenta Miloše Zemana a žádostí vlády o vyslovení důvěry

Uvedl, že ve čtvrtek má naplánováno například jednání Bezpečnostní rady státu či kontrolu čerpání evropských fondů.

Při dalších jednáních o druhé vládě Babiš nevylučuje možnost vzniku koaliční vlády, i když je mu bližší jednobarevný kabinet. Pro nejbližší dobu počítá s jednáními s ČSSD a hnutím SPD. Koaliční spolupráci s SPD ale dále vylučuje. Od ostatních stran nedostal vstřícné signály ohledně spolupráce, uvedl.

„Lepší je menšinová vláda s podporou, ale pokud to nepůjde, tak budeme nabízet i vstup do vlády,“ řekl Babiš novinářům. „Určitě jsme připraveni i na koaliční vládnutí. Závisí, jak se to vyvine,“ uvedl. V minulosti říkal, že by i při druhém sestavení vlády chtěl vytvořit jednobarevný menšinový kabinet, podle něj je efektivnější a nejsou v něm spory.

Předseda ANO zároveň odmítl, že by uvažoval o zkrácení funkčního období, pokud by se mu nedařilo podporu pro vládu získat. „My chceme pracovat, chceme plnit program a myslím, že to nechtějí ani občané. Ani ve Sněmovně jsem neslyšel, že by někdo chtěl rozpouštět Sněmovnu,“ řekl.

Ocenil také podporu, kterou mu dnes ve Sněmovně poskytl prezident Miloš Zeman. Prezidentův projev se mu líbil a vyjádřil názor, že Zeman v poslední době má dobré proslovy. Opoziční politici naopak vesměs hodnotili Zemanův projev jako součást volební kampaně před prezidentskými volbami, které se uskuteční v pátek a v sobotu.

Babiš dnes novinářům také potvrdil, že příští týden v úterý vystoupí na jednání mandátového a imunitního výboru, který jedná o policejní žádosti o jeho vydání k trestnímu stíhání. Odmítl odpovědět na otázku, jestli žádost o vydání ke stíhání podpoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…