Politici nezávislost policie nechtějí. Bojí se, myslí si komentátor

21.07.2012 19:53

Komentátor Českého rozhlasu Jan Vávra komentuje současnou válku mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a policií. Podle něj jde o celkovou možnost nezávisle vyšetřovat.

Politici nezávislost policie nechtějí. Bojí se, myslí si komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Vzhledem k tomu, že do čela frontálního útoku proti policii se postavil Miroslav Kalousek, můžeme se oprávněně domnívat – jak to ostatně zaznělo i v Poslanecké sněmovně – že se ministr financí obává toho, co může nastat, pokud policie začne skutečně rozplétat případy různých předražených armádních zakázek,“ říká Vávra.

Kalousek nectí rovnost před zákonem

Podle politiků se je ale policie snaží kriminalizovat. „Kalousek by rád docílil toho, aby ti, kteří nesou takzvanou politickou odpovědnost, byli vlastně trestně neodpovědní. Podle něho stačí, že jsou odpovědní politicky, a pokud se něčeho nekalého dopustí, tak jim to voliči v následujících volbách spočítají. Čili nebýt zvolen, to je maximum, co se našim politiků – aspoň podle jejich představ – může přihodit,“ tvrdí Vávra.

Kalousek tím však podle komentátora popírá rovnost před zákonem. Obviňování policejního prezidenta Petra Lessyho je podle něj úsměvné a pochází hlavně z oblíbenosti konspiračních teorií. „Sama policie je spíše jejich obětí nebo bohužel také jejich nástrojem, ale nikoli aktivním hráčem,“ myslí si Vávra.

Česká politická scéna chce podle něj ovládnout policii a tato snaha je vysvětlitelná jen jedním způsobem. „Tím je obava našich politiků – a potažmo jejich sponzorů – z jakéhokoli nezávislého vyšetřování, které by nebylo pod jejich kontrolou. A k tomu se možná začínalo schylovat. Proto je výsledek tohoto klání mezi politiky a takzvanými orgány činnými v trestním řízení tak důležitý,“ uvedl Vávra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…