Poslanci schválili zmrazení platů politikům. Na tahu je Senát

05.10.2021 18:40

Dolní komora v úterý schválila zmrazení platů politiků do roku 2026, jak navrhoval předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Pro návrh zvedla ruce většina přítomných zákonodárců, zdržel se pouze lidovec Stanislav Juránek. Novela nyní zamíří k posouzení do Senátu, v případě, že jím bude schválena, dostane ji na stůl hlava státu, píší Novinky.

Poslanci schválili zmrazení platů politikům. Na tahu je Senát
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Návrh senátoři posoudí až po konci volebního období Sněmovny. Pokud by ho vrátili k novému projednání, už by o novele neměl kdo rozhodnout a odměny ústavních činitelů by od ledna vzrostly zhruba o šest procent.

Původní zdroj ZDE.

Podle Babiše by bylo skandální, pokud by se platy poslanců zvýšily. „To by bylo skandální. Za zvýšení našich platů bych se musel stydět, když žijeme z peněz daňových poplatníků,“ řekl plénu premiér Babiš. Základní měsíční plat poslance a senátora by tak měl v příštím roce zůstat na úrovni 90 800 korun, kde byl i loni.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) nešetřila kritikou, podle ní jde o předvolební tah. „Hnutí ANO to dělá před volbami,“ konstatovala Maláčová s tím, že zmrazení platů navrhovala mnohem dříve, ale ve Sněmovně nebyla vůle se jím zabývat.

„Nemohu si odpustit to, že je to potěmkinovský návrh. Pan premiér svým návrhem na zrušení superhrubé mzdy zvýšil politikům platy a pak se tady tři dny před volbami prsí, jak to politikům nandá, když to zmrazí,“ opřel se do premiéra na plénu také pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…