Poslanci zřejmě pozmění novelu o ztrátě mandátu kvůli odsouzení

20.04.2013 9:11

Poslanci možná budou měnit ústavní novelu předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), aby k důvodům pro zánik mandátu poslanců a senátorů přibylo jejich pravomocné odsouzení k nepodmíněnému trestu. Podle jednoho z námětů, který padl při jednání ústavně-právního výboru, by ztráta mandátu nebyla automatická. Stvrzovala by ji komora zřejmě třípětinovou většinou.

Poslanci zřejmě pozmění novelu o ztrátě mandátu kvůli odsouzení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Výbor se k projednávání předlohy vrátí koncem května. Poslanci nyní budou moci podávat pozměňovací návrhy. Předlohu zpochybňovala senátorka Eliška Wagnerová. "Je řada modelových situací, kde by docházelo k nespravedlnostem," soudí. Za příklad dala situaci, kdy bude zvolen stíhaný člověk, protože veřejnost bude soudit, že stíhání není spravedlivé. Následně by byl odsouzen a přišel by o mandát. "Vůle voličů půjde absolutně vniveč," uvedla bývalá ústavní soudkyně. Poukázala také na to, že existuje řada možností, jak dosáhnout zrušení rozsudku.

Správný směr

Poslanci se ale vesměs úpravy zastávali. "Účel jde správným směrem," poznamenal předseda výboru Stanislav Polčák (TOP 09/STAN). Případy, kdy je zákonodárce nepodmíněně odsouzen, podle Němcové nejsou slučitelné s posláním a obsahem jeho mandátu. V důvodové zprávě Němcová poukazuje také na praktickou stránku. "Práva a povinnosti poslance nebo senátora nelze ve výkonu trestu odnětí svobody řádně vykonávat," uvedla.

Předloha nyní uvádí, že by platila dnem vyhlášení. Bylo by to ale patrně v rozporu s judikaturou Ústavního soudu. Poslanci poukazují na rozsudek, kterým soud v minulosti zrušil po stížnosti tehdejšího poslance Miloše Melčáka předčasné volby. Melčák tedy argumentoval tím, že předčasné volby jsou zásahem do jeho mandátu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…