Poslankyně Pastuchová: Nejsme asi ještě zralí na to, zbavit se maloměšťáctví

02.01.2016 12:09 | Zprávy

Pokud by všichni poslanci opravdu hájili zájmy občanů ČR, nebyli bychom svědky toho, co se dnes ve sněmovně odehrává. Často mám pocit zmaru, říká Jana Pastuchová (ANO). V rozhovoru, který poskytla naší redakci, zhodnotila nejen fungování dolní komory a především opozice. Ohlédli jsme se ale i za uplynulým rokem a za jejím dosavadním působením ve sněmovně. Který z navržených zákonů považuje za nejzásadnější a o co by se chtěla zasadit ve druhé polovině svého mandátu? Vyjádřila se také ke kritice změn jednacího řádu sněmovny, o něž hnutí ANO usiluje. Prozradila nám, proč prosazuje zákaz kouření v restauracích, a navrhla další možná opatření na podporu protidrogové politiky.

Poslankyně Pastuchová: Nejsme asi ještě zralí na to, zbavit se maloměšťáctví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Už více než dva roky zastupujete občany Libereckého kraje v Poslanecké sněmovně. Za tuto dobu jste se podílela na návrzích celkem 11 zákonů. Který z nich považujete za nejzásadnější, pokud se to tak dá říci? A proč?

Každý z nich má svůj význam. Díky zákonu o registru smluv budeme mít transparentnější hospodaření s veřejnými prostředky. Pro děti, za které rodiče neplatili poplatky za odpady, je důležité, že v osmnácti letech nebudou postaveny před dluhy, za něž objektivně nemohou. Zákaz kouření v restauracích, který je nyní ve druhém čtení, ochrání nekuřáky před pasivním kouřením. Hodně práce je ale také za pozměňovacími návrhy a podporou jiných návrhů zákonů. Například za zákonem o hmotné nouzi, který už není tolik vstřícný vůči obchodníkům s chudobou. A do budoucna doufám a budu se prát za to, aby byla veřejná služba opět motivací k práci. Pro mě osobně je pak klíčový zákon o nelékařských zdravotnických profesích, který je ve fázi příprav. Intenzivně spolupracuji s ministerstvy zdravotnictví a školství především na tom, aby se vzdělávání zdravotních sester zjednodušilo.

S cílem zefektivnit jednání sněmovny hnutí ANO navrhuje řadu změn jednacího řádu sněmovny. Opozice vás ale kritizuje za snahu omezit její práva a pošlapat parlamentní demokracii. Navíc úplnou podporu pro prosazení svých záměrů nemáte ani u svých koaličních partnerů. Proč jsou podle vás návrhy hnutí terčem kritiky?

To je asi spíš otázka pro ty, kteří kritizují. Možná jsou to obavy ze změn, z něčeho nového, na co nejsou tradiční struktury zvyklé a zkomplikovalo by jim to jejich způsob práce. Ohání se demokracií a svobodou slova. Ano, to jsou silné argumenty. Na druhé straně ale stojí veřejný zájem a občané této země. Kvůli nim by sněmovna měla fungovat, schvalovat zákony a řešit problémy, nikoliv mrhat časem a veřejnými prostředky.

Někteří také soudí, že by si hnutí ANO mělo nejdříve zkusit být v opozici, než začne takto zasahovat do jednacího řádu...

Dostali jsme od voličů důvěru hned na první pokus, a to také díky šlendriánství a aroganci vlády ODS a TOP 09. Já osobně jsem v opozici jako zastupitelka města Jablonec nad Nisou, takže vím, že to není lehké. Koalice nás válcuje a prosazuje si to, co potřebuje. Nedávno to tak třeba udělala s návratem hazardu do města. Protestujeme, nesouhlasíme, vyzýváme k diskusi napříč politickým spektrem, bojujeme ve výborech a komisích. Fungování zastupitelstva ale neblokujeme, tato cesta nikam nevede.

Kvůli EET se ve sněmovně mezi koalicí a opozicí strhla hádka. Jak nejen zmíněné jednání, ale celkové fungování sněmovny hodnotíte Vy sama? A jak z vašeho pohledu vnímají jednání ve sněmovně občané, kteří jej mají možnost sledovat?

Věřím, že stačí chtít a lze dosáhnout kompromisu, i v případě EET. Naše opozice ale nechce, slyšíme stále dokola jednu a tu samou ohranou písničku. Trávíme ve sněmovně hodiny mluvením o ničem nebo přestávkami, které si převážně bere zase opozice a jež ročně stojí desítky milionů korun. Obojí k pozitivnímu obrazu Poslanecké sněmovny zrovna nepřispívá. Často mám pocit zmaru, raději bych pracovala v regionu, na pozměňovacích návrzích, dělala to, kvůli čemu jsem do sněmovny šla.

Na kolik je podle vás současná opozice ve sněmovně konstruktivní?

Konstruktivní bývá ve výborech a podvýborech. K daným tématům hovoří odborníci, ke slovu se dostávají i ti, kteří na plénu moc nemluví. Mizí tlaky vedení poslaneckých klubů, atmosféra je komornější a uvolněnější. Pokud má někdo dobrý nápad, politická příslušnost nehraje příliš roli. Na schůzi Poslanecké sněmovny jde spíš o hru jednotlivců, bonmotů a urážek s jediným cílem, objevit se ve večerních zprávách. Podle volebních preferencí ale tato ubohá taktika moc nezabírá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…