Potečou miliony dolarů. Američané se zděsili, že lidé začali věřit Putinovi, a připravují akci

02.05.2016 14:45

Rusko na svou stranu získává čím dál více lidí na Ukrajině, ve východní Evropě a v druhých regionech. To se děje zejména z toho důvodu, že se Spojené státy do velké míry stáhly z „informační arény“, míní američtí experti z Atlantické rady. S řešením problematické situace přišli dva američtí senátoři, kteří před několika dny navrhli zákon, který by přispěl k významnému posílení protipropagandistických aktivit Spojených států.

Potečou miliony dolarů. Američané se zděsili, že lidé začali věřit Putinovi, a připravují akci
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

„Překvapivě v současné době neexistuje ve Spojených státech žádná agentura, která by na národní úrovni vyvíjela nové strategie a sjednocovala veškeré vládní snahy o boj proti zahraniční propagandě a dezinformaci,“ prohlásil na setkání Atlantické rady senátor Portman. „Věříme, že s pomocí tohoto zákona dokážeme překonat některé překážky a efektivně bojovat se zahraniční dezinformací,“ dodal americký politik.

Po krátkém vystoupení senátorů Portmana a Murphyho následovala panelová diskuse mezi americkými experty na zahraniční politiku. Ti se shodli na tom, že dezinformační kampaň, která má za cíl „poškodit zájmy Spojených států ve světě“, je v současné době vedena hned několika státy. „Nejviditelnějšími jsou ovšem aktivity Ruska. Kreml velmi aktivně využívá celou řadu nástrojů k ovlivňování veřejného mínění. Jedná se zejména o státem sponzorovaná média, sociální sítě a různé typy tajných služeb,“ shodli se experti.

Portman například zmínil, že ruská mediální síť Russia Today (RT) jen na provoz své washingtonské kanceláře utrácí ročně 400 milionů dolarů. Zároveň poznamenal, že Rusko není jedinou zemí, která „šíří lživé informace“. Čína si údajně každý rok na propagandu vyčleňuje miliardy dolarů. „Nabízí se zajímavé srovnání – hlavní americká instituce informující zahraniční auditorium Rada guvernérů pro vysílání, která zodpovídá za Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa, má roční rozpočet přibližně 750 milionů dolarů na veškeré své aktivity!“ zdůraznil senátor.

Další aktivity, které spadají do této kategorie, jako diplomacie, veřejné záležitosti, kulturní programy a podpora občanské společnosti, jsou rozděleny mezi několika různými agenturami. „Naše protipropagandistické kampaně jsou příliš izolované. Potřebujeme strategii podobnou deštníku, jednotnou strategii,“ zmínil senátor Murphy.

Navrhovaný zákon pod názvem Countering Information Warfare Act of 2016 má přesně toto zajistit. Zákon by vytvořil Centrum pro informační analýzu, které by sjednotilo vládní aktivity. Nová legislativa by zároveň umožnila založení fondu, ze kterého by bylo možné čerpat granty a udělovat finanční náhradu za odbornou asistenci think-tanků, soukromých společností, mediálních organizací a dalších nevládních skupin.

„Přijetí zákona by nedemonstrovalo jen samotné odhodlání Spojených států čelit ruské propagandě, ale i odhodlanost pomáhat našim partnerům v Evropě,“ zmínil jeden z panelistů Hunstsman.

Pozitivně se k návrhu zákona vyjádřil i bývalý prezident Rádia Svobodná Evropa Jeffrey Gedmin. „Až doteď byl ruský prezident Vladimir Putin jednoduše lepší ve vyprávění příběhů – ne vždy zcela pravdivých –, kterými si získával lid na svou stranu. Odteď budou Spojené státy hrát nejen defenzivu, ale i ofenzivu,“ prohlásil v závěru diskuse.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…