Potřebujeme opravit děravou střechu, ne pod ní stát s deštníkem, říká Vondráček

26.05.2022 20:37

Pětitisícovka pro každé dítě, které žije v rodině s ročním příjmem do milionu korun, stále vyvolává vlnu. Na její kritice se výjimečně shodnou jak zástupci levice, tak zástupci pravice. Patrné to bylo v diskusním pořadu na CNN Prima New, kde proti sobě usedl předseda Svobodných Libor Vondráček a zástupci dnes mimoparlamentní levice, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a předseda ČSSD Michal Šmarda.

Potřebujeme opravit děravou střechu, ne pod ní stát s deštníkem, říká Vondráček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

„Divím se, že současná vláda volí stejný recept, jako předchozí vláda, jejíž tehdejší představitelé ji navíc dnes tak hlasitě kritizují,“ opřel se do levicových představitelů Libor Vondráček, předseda Svobodných. „Je to stejné, jako když vám zatéká do střechy a místo toho, aby někdo střechu spravil, tak dostanete do ruky deštník. Problém se musí řešit tak, aby střecha přestala být děravá, ne aby si lidé brali deštník pod děravou střechu. Pětitisícovka na dítě není nic jiného, než překrývání problému, nikoliv jeho skutečné řešení. Kdybychom se koukali třeba do Polska, kde začali snižovat daně kritických surovin, které se pak podílejí na cenotvorbě všeho, mnohem dříve, tak bychom dnes neměli v České republice potraviny o 25 procent dražší,“ je přesvědčený Vondráček.  

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Podle Šmardy je problém v tom, že nová vláda brutálním způsobem znejistila svými zásahy do zemědělské dotační politiky velké producenty např. vepřového masa, které i kvůli tomu prudce zdražuje. „Kdyby vláda nedělala tyto experimenty, růst cen potravin by nebyl tak velký. Ministerstvo zemědělství by mělo vzít rozum do hrsti a mělo by si uvědomit, že obilnice Evropy, Ukrajina, je v plamenech a je tedy ohrožena její zemědělská produkce, tak aby naše vláda nepřicházela s novými experimenty, které potraviny ještě zdražují,“ řekl Šmarda.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
„Už předchozí vláda dělala hodně pro to, aby naši podnikatelé již dále podnikat nechtěli,“ nastavil zrcadlo předsedovi ČSSD Libor Vondráček, podle kterého mimo jiné veškerá opatření boje s koronavirem pouze naháněla české občany buď do supermarketů, nebo na nákupy do Polska, které v protiepidemických opatřeních postupovalo více uvážlivěji než Česká republika.

„Je to o prioritách. Když se někdo snaží protlačit pandemický zákon, korespondenční volby a zavádí nové ministry, tak pak možná nemá čas řešit skutečné problémy,“ kritizoval Vondráček kabinet Petra Fialy. „Jediným způsobem, jak chyby neopakovat, je si je přiznat,“ nasypal si popel na hlavu dnešní předseda ČSSD. „Na druhou stranu, naše chyby nemohou být omluvou pro chyby dnešní vlády,“ zdůraznil Šmarda.

Podle Libora Vondráčka je dnes zřejmé, že se za sociálně slabé dnes pere málokdo. „Vezměme si takového dělníka z automobilové fabriky, jehož práce je ohrožena nápady typu Green Deal, který jde proti voličům původní levice,“ rýpl Vondráček do europoslankyně Konečné.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„K nám přichází zklamaní členové ODS, kteří říkají, že to, co vidí ve vládě, není pravicová politika. Svobodní chtějí i nadále prosazovat mír, svobodu a kapitalismus. Tyto tři slova se v historii osvědčily, např. i Ronaldu Reaganovi v době studené války, protože ekonomický růst nakonec je schopný porazit soupeře, který chrastí zbraněmi,“ reagoval na dotazy moderátorky předseda Svobodných, podle kterého je tak chybné, že vláda Petra Fialy je automaticky označována za pravicovou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…