Potvrzeno: Země EU si mezi sebe zatím rozdělí 40 000 uprchlíků

14.09.2015 20:44

Přerozdělování prvních žadatelů o azyl, kteří se nyní nacházejí v Itálii a Řecku, mezi ostatní státy Evropské unie může začít. Před prázdninami dohodnutý krok dnes formálně potvrdilo jednání ministrů vnitra unijní osmadvacítky. Oznámilo to lucemburské předsednictví EU. Česko se dobrovolně zavázalo k přijetí 1 100 osob během dvou let. Podle českého ministra vnitra Milana Chovance by se první z těchto lidí mohli v Česku objevit v řádu měsíců.

Potvrzeno: Země EU si mezi sebe zatím rozdělí 40 000 uprchlíků
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Členské země se na červnovém summitu EU poté, co zamítly květnový návrh Evropské komise na povinné přerozdělení 40 000 osob s právem na mezinárodní ochranu, zavázaly podělit se během dvou let o stejný počet na dobrovolném základě. Například po ČR tehdejší odmítnutá „kvóta“ žádala přijetí 1 328 osob. K faktickému spuštění plánu bylo ale třeba počkat na vyjádření europoslanců, kteří tak učinili teprve minulý týden.

Při sčítání dobrovolných nabídek se ale zatím diplomaté Lucemburska, které nyní EU předsedá, dostali jen k číslu okolo 32 500. Protože však jde o dvouletý program, pro první rok je 20 000 míst mezi členskými státy k dispozici. Diplomaté předsednické země ujišťují, že do konce roku se jim zbývajících necelých 8 000 míst podaří zajistit.

Chovanec: Většina z nich od nás zřejmě stejně zamíří do Německa

„Opravdu to znamená, že převezmeme zátěž azylového řízení, kdy s tím uprchlíkem vyřídíme jeho azylovou proceduru. On nakonec získá azyl nebo mezinárodní ochranu,“ řekl Chovanec. Naprostá většina z těchto osob potom podle něj z České republiky vycestuje, většinou nejspíš do Německa. „Je to jenom de facto pozdržení jejich cesty do cílové země,“ poznamenal. Návrhy, aby tito lidé měli povinnost zůstat v přijímající zemi nejméně pět let, podle něj postrádají mechanismus, jak to v praxi udělat.

„Pokud bude zabezpečeno, že nebudou masivně přicházet další migranti, tak tu kapacitu na to máme. Počítali jsme s tím,“ řekl ministr. Azylová procedura u registrovaných osob může podle něj trvat jen několik týdnů. Otázkou je, zda bude moci Česko pokračovat v praxi, kdy žadatelé o azyl až do vyřízení své žádosti musejí být v zadržovacím zařízení, a je jim tak omezen pohyb. „V momentě, kdy je pustíte a budou moci svobodně cestovat, je možné, že se nám ztratí už v průběhu azylového řízení,“ podotkl Chovanec.

V praxi budou přemísťováni jen Syřané, Iráčané a Eritrejci

Přemísťováni mohou být jen přesně identifikovaní žadatelé o mezinárodní ochranu, u nichž je velká pravděpodobnost, že v přijímajícím členském státě Unie azyl získají. V praxi to znamená jen Syřany, Iráčany a Eritrejce, kteří byli či budou v Itálii nebo v Řecku registrováni mezi letošním 15. srpnem a 16. zářím 2017. Finální rozhodnutí o azylu bude dělat přijímající stát EU, což by mělo zmenšit tlak na migrační systémy unijních zemí bezprostředně čelících přívalu utečenců.

Lucemburský ministr zahraničí a pro migraci Jean Asselborn formální schválení rozdělení prvních utečenců přivítal s tím, že nyní také existuje právní základ pro zřízení center v Itálii a v Řecku, kde budou žadatelé o azyl rychle registrováni a jejich žádosti vyřizovány.

Ministři vnitra EU dnes ale především diskutují o novém návrhu komise, která svůj jarní krok v září rozšířila o dalších 120 000 osob. Tentokrát by šlo o přemístění nejen z Itálie a Řecka, ale také z Maďarska. Státy ze středu a východu Unie včetně Česka ovšem nové plány na „povinné kvóty na uprchlíky“ odmítají.

Za každého žadatele o azyl země, která tuto osobu v rámci programu převezme, má nárok na 6 000 eur (přes 160 000 Kč).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…