Pozor, tady tečou miliardy! A vy řešíte Blažka... Drahé trubky za vládní peníze

24.08.2023 11:20 | Monitoring

Ekonom Lukáš Kovanda si položil otázku, zda vláda Petra Fialy (ODS) myslí vážně svůj nápad vzít peníze českým důchodcům a dát je důchodcům kanadským. Analytička Lenka Zlámalová v souvislosti s tímto tématem upozornila, že vláda se zcela zbytečně chystá utratit desítky miliard, ale novináři si toho nevšímají, neboť se raději honí za ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem z ODS. Podcaster Michal Půr situaci shrnul. „Zbytek médií řeší fakt debility.“

Pozor, tady tečou miliardy! A vy řešíte Blažka... Drahé trubky za vládní peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Lukáš Kovanda, český ekonom, se zlobí na kabinet Petra Fialy (ODS). Má totiž pocit, že pětikoalice sebere peníze českým důchodcům a věnuje je německé pojišťovací skupině Allianz a kanadským důchodcům.

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10691 lidí
„Český stát má zájem o pořízení plynovodní sítě v zemi. Na čtyři tisíce kilometrů daných plynovodů nyní vlastní firma Net4Gas. Potíž je v tom, že její plynovody nyní už prakticky žádný plyn tranzitně nevedou. Jsou to z hlediska tranzitu v podstatě vyprázdněné roury. Takže vysoce zadlužená firma Net4Gas se tudíž dostává do finanční tísně. Což rmoutí zejména její konečné majitele: německou pojišťovací skupinu Allianz a kanadský penzijní fond OMERS. Fialova vláda nyní Allianzu i kanadským důchodcům může vytáhnout pořádný trn z paty. Na účet českého daňového poplatníka a svým způsobem i na účet českého důchodce, ovšem,“ napsal Kovanda na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

Upozornil, že společnost Net4Gas je v problémech i proto, že nemůže inkasovat poplatky za tranzit plynu do dalších zemí. Ruský plyn už do Česka neproudí. Získáváme plyn z terminálů na zkapalněný plyn ze západní Evropy. A tento zkapalněný plyn už neteče dál, protože Slovensko a Rakousko opět odebírají především ruský plyn.

„Finanční tíseň společnosti Net4Gas zásadně umocňuje fakt, že při povážlivě tenčících se výnosech z přepravy plynu a pronájmu plynovodů navíc zabředla do obřího dluhu. Ten koncem loňska představoval bezmála 34 miliard korun. Pokud firmu Net4Gas nepřevezme český stát nebo nějaký jiný zájemce, ztrátu 34 miliard budou nějak muset „zalepit“ – půl na půl – Allianz a kanadští důchodci. Jestliže ovšem Fialova vláda plynovody pořídí, podle všeho s nimi převezme i dluh. Takže Allianz, ani kanadští důchodci by v takovém případě nic „zalepovat“ nemuseli. Tedy nemuseli by odepisovat příslušnou ztrátu. Ulevilo by se jim,“ pokračoval.

Stalo by se tak v době, kdy má vláda protlačila Parlamentem rozhodnutí o zpomalení valorizace penzí českých důchodců čili lze podle Kovandy říct, že tyto peníze vezme a dá je kanadským důchodcům.  

Nakonec upozornil na ještě jeden varovný aspekt:

„Na to, že vládou zvažované pořízení společnosti Net4Gas, je sice možná výhodné pro kanadské důchodce, ale mnohem méně již pro ty české a vlastně celý český stát, upozorňuje ve svém nejnovějším příslušném posudku (https://fitchratings.com/research/corporate-finance/fitch-downgrades-net4gas-to-bb-outlook-evolving-29-05-2023) světově významná ratingová agentura Fitch. Ta letos v květnu společnosti Net4Gas varovně zhoršila rating. Zhoršení ratingu, které v praxi odráží vzestup rizika bankrotu firmy, zdůvodňuje Fitch výše zmíněným citelným poklesem zisku z poplatků za přepravu a pronájmu potrubí,“ uvedl Kovanda.

Koupí vláda Net4Gas?

Koupí vláda Net4Gas?

Analytička serveru Echo24.cz Lenka Zlámalová přidala další úhel pohledu. Nešetřila kritickými slovy na adresu většiny českých médií.

„Klasický efekt 11/09/2001. Média se honí za Blažkem s Nejedlým. A stát mezitím za miliardy nakupuje zásobníky plynu, které vůbec nepotřebuje. A chystá se koupit i tvrdě zadlužený Net4Gas, kterého se investoři chtějí zbavit. Až se zase budeme ptát, kde jsme přišli k desítkám miliard státních dluhů, odpověď je tady. Banky zjevně potřebují jistotu, že dostanou půjčky z Net4Gas zpět. Ministr Síkela (za STAN) to ochotně produkuje. A premiér Petr Fiala státnicky pohovoří o energetické bezpečnosti. Zásobníky ani trubky k energetické bezpečnosti opravdu nepotřebujeme. Stát je plně kontroluje velmi tvrdou regulací,“ konstatovala Zlámalová s tím, že vláda Petra Fialy nedělá nic menšího, než chrání německo-kanadskou investici v Česku.

 Ke stejnému tématu se vyjádřil také minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

„Odstartováno velké zestátňování. Min. 33 mld. je myšleno jako převzetí dluhu N4G (aby bylo pochopeno) minus cash + cena za equity a ta je nyní 0, ale do budoucna to tak být nemusí (záleží, jak dlouho bude Rus živit plynem AUT, SK a HUN) nebo zda nebude UA v budoucnu exportovat plyn,“ upozornil, že se situace může vyvíjet ještě různě.

Koupí vláda Net4Gas?

Celou debatu uzavřel podcaster Michal Půr, který před časem opustil server Info.cz a pracuje na vlastních mediálních projektech.

„Teď jsem slyšel Janu Klímovou v Českém rozhlase Plus a výborně to rozebrala. Ve zkratce. Stát to nepotřebuje, vůbec nikdo nechápe, proč to kupuje. Lenka Zlámalová to taky přesně popisuje. Zbytek médií řeší fakt debility. A mezitím jim z kapes lítají desítky miliard korun,“ prohlásil Půr.

Koupí vláda Net4Gas?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jakmile se fijalova vláda začne chválit a chvástat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 24.08.2023 13:36:55
tak je z toho vždycky průser ...

|  13 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …