Pražský institut žádá Guaidóa, aby podpořil jeho stížnosti k ICC

15.02.2019 20:40

Pražský institut CASLA, který se zabývá politickou situací v zemích Latinské Ameriky, napsal dopis šéfovi venezuelské opozice Juanu Guaidóovi, kterého na 50 zemí uznalo dočasným prezidentem. V dopise, z něhož dnes citovala agentura EFE, žádá institut Guaidóa o podporu při vyšetřování zločinů proti lidskosti, jichž se ve Venezuele dopustili představitelé režimu prezidenta Nicoláse Madura.

Pražský institut žádá Guaidóa, aby podpořil jeho stížnosti k ICC
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

„Byl by to historický čin, kdyby nová Venezuela, kterou Vy v těchto chvílích vedete, šla příkladem v hledání spravedlnosti,“ píše se v dopise, který podepsala šéfka institutu CASLA Tamara Sujúová. Tato venezuelská právnička dlouhodobě žije v České republice, která jí před několika lety udělila politický azyl. Podle Sujúové by Guaidóova podpora mohla být prvním krokem k tomu, aby zločiny proti lidskosti nezůstaly nepotrestány.

Institut CASLA podal už několik stížnosti k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC), které se týkají asi 600 případů mučení, jichž se dopustili představitelé Madurova režimu.

O zahájení vyšetřování více než desítky představitelů venezuelského režimu, včetně prezidenta Madura, kvůli zločinům proti lidskosti požádaly loni ICC také Kolumbie, Argentina, Chile, Peru, Paraguay a Kanada. Tyto země v žádosti uvedly, že zločinů proti lidskosti se politici a armádní důstojníci ve Venezuele dopouštějí jednak policejními zásahy proti opozici, ale i tím, že se Venezuelanům nedostává potravin a léků.

Stížnost k ICC na Madura podala už předloni stovka členů kolumbijského a chilského parlamentu a také bývalá venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegová, kterou Madurův režim kvůli kritice vlády sesadil. Už v roce 2016 podala stížnost na Madura k ICC manželka opozičního lídra Leopolda Lópeze, která mimo jiné popsala mučení politických vězňů.

ICC je nezávislý orgán (není součástí OSN), jehož úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů ve světě. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN. Venezuela je členem ICC od jeho vzniku v roce 2002.

Loni v únoru zahájila hlavní žalobkyně ICC Fatou Bensoudaová předběžné vyšetřování, aby analyzovala zprávy o zločinech proti lidskosti, které se údajně staly ve Venezuele minimálně od dubna 2017. V tom roce Venezuelané několik měsíců téměř každý den vycházeli do ulic protestovat proti autoritářské vládě. Při potlačování těchto demonstrací zemřelo přes 150 lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …