Přijal jsem úkol, vysvětloval Mynář v rozhlase, proč letěli s Nejedlým a Tvrdíkem do Číny

27.03.2018 17:49

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář se rozhovořil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu o své cestě do Číny, kde se snažil zjistit podrobnosti o vyšetřování exšéfa CEFC Jie Ťien-minga.

Přijal jsem úkol, vysvětloval Mynář v rozhlase, proč letěli s Nejedlým a Tvrdíkem do Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

„Vyúčtování ještě hotové není. Dle směrnic je lhůta 15 pracovních dní,“ podotkl k cestě do Číny úvodem kancléř Mynář. „Troufnu si neodborným odhadem říct, že celková cena nebude vyšší než 130 tisíc korun. Hrad platil náklady pouze mně. Hrad nikdy neplýtvá penězi a platí cestu jen svým zaměstnancům,“ dodal Mynář, že další „cestující“, poradce Martin Nejedlý a zástupce CEFC v Česku Jaroslav Tvrdík, nebyli z rozpočtu kanceláře hrazeni. 

„Pan Martin Nejedlý z vlastního rozpočtu jel pomoci v otázkách, které nám položil pan prezident,“ odmítl Mynář to, že by Nejedlý jel do Číny kvůli vlastnímu byznysu. „Zajímám se o zájmy českých firem, českých subjektů,“ podotkl pak svůj pohled k cestě Mynář. 

„Proto jsem přijal tento úkol, neboť mě zajímá osud českých firem a českých občanů,“ řekl Mynář a rozhovořil se o čínských investicích. „Není chybou čínských investorů, že se české společnosti rozhodly jinak. To, že to nevyšlo, to je život, to je byznys,“ dodal Mynář. 

Exšéf CEFC Jie Ťien-ming zůstává poradcem prezidenta i přesto, že je v Číně vyšetřován kvůli možné korupci. „To nebylo otázkou naší cesty. Zajímal nás dopad čínské společnosti na české občany,“ opakoval stále Mynář. 

„Pan prezident uznává presumpci neviny. Musíme to nechat na straně čínských orgánů. V momentě, kdy budeme něco vědět o finálním výsledku vyšetřování, pan prezident s tím nějak naloží. Kvůli spekulacím ‚jedna paní povídala‘, aby se pan prezident vzdal svého poradce, není správné,“ podotkl Mynář.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…