Přímo na kameru. Pedagog odhalil, jaký nátlak provádí politické neziskovky ve školství. A byl velmi konkrétní

03.12.2018 20:10

Jiří Pilař z Asociace speciálních pedagogů v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV zhodnotil stav českého školství. Našemu státu vystavil značně nelichotivé vysvědčení. Jsme prý v situaci, kdy přibývá záškoláctví, děti selhávají a inkluze nefunguje. I navzdory tomu ji však prosazují neziskové organizace.

Přímo na kameru. Pedagog odhalil, jaký nátlak provádí politické neziskovky ve školství. A byl velmi konkrétní
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

S inkluzí v českém školství je to prý poměrně složité. Někde se věc podařila, někde ne. „Ale většinou ne, protože školy nejsou připraveny a v podstatě mávnutím proutku bývalá paní ministryně (Kateřina Valachová z ČSSD) odstartovala něco, co nemělo tzv. background, jak se říká, jo. Na papíře byla spousta věcí, ale učitelé nebyli připravení, ředitelé nebyli připravení a peníze někde byly a někde nebyly, takže to bylo takový složitý,“ začal poměrně zostra pedagog.

Měli bychom se zamyslet nad tím, že nemá smysl dávat mentálně retardované děti do běžných kolektivů. Kromě toho máme hyperaktivní žáky, na které pokud není učitel připraven, tak mu v podstatě rozbourají hodinu a nenaučí nikoho nic. Asistenti na to prý nestačí. Je potřeba zapojit do práce speciální pedagogy.

Z toho důvodu by bylo lepší, kdyby se projekt inkluze otestoval na nějakém relativně malém vzorku škol, aby se ukázalo, jak to funguje. Tato myšlenka se však neujala a inkluze byla zavedena plošně. „Já asi myslím, že tohleto bylo ideologicky podbarveno, protože Evropská unie si žádá, abychom inkludovali, což ale není až tak moc pravda, protože tyhlety podmínky si Ministerstvo školství vytvořilo samo, protože do Evropské unie zaslalo akční plán, který ale mohlo napsat poněkud jinak a bylo by to prospěšnější,“ zdůraznil Pilař.

Anketa

Podporujete Viktora Orbána?

97%
3%
hlasovalo: 14533 lidí
Pokud v první a ve druhé třídě děti permanentně poslouchají, že něco neumějí, protože nezvládají látku, tak postupem času dojde žáček k názoru, že mu bude líp, když bude chodit za školu. A celý tento příběh bohužel končívá i tím, že tyto děti páchají trestnou činnost.

Děti s tělesným postižením jsou podle Pilaře relativně dobře schopny zapadnout do běžné třídy. Integrace těchto dětí do běžných tříd probíhala už od počátku 90. let 20. století, ale vše probíhalo postupně, a ne nějakým plošným příkazem státu a tlakem neziskových organizací.

„My se dostáváme do situace, kdy Ministerstvo školství, které je zodpovědné za úroveň pedagogické práce v republice, je tlačeno neziskovými organizacemi, takovými těmi politickými neziskovkami, jak já jim říkám,“ rozpovídal se Pilař. „A to jsou které,“ zeptal se hosta Martin Veselovský. „Třeba Člověk v tísni, Open Society Found, Amnesty International a další,“ prohlásil Pilař. „Ony prostě vidí tu ideologii a chtějí tu inkluzi implementovat šmahem a hned,“ zlobil se Pilař.

Pokud neziskové organizace říkají, že retardované děti obohatí třídu, tak je to sporné. Pokud ho žáci nepřijmou mezi sebe, tak vlastně inkluze nenaplňuje svůj účel. Lidé z neziskových organizací si ale trvají na tom, že je inkluze správná. „Třeba teď se tvoří nová vyhláška, která akceptuje spoustu připomínek pedagogů z praxe, a co mám informace z Ministerstva školství, tak opět neziskovky už psaly nějaký dopis do Bruselu, kde si stěžují, že se ten systém vrací jinam, než ony chtěly. A ministerstvo se bojí, že na ně bude někdo žalovat,“ pokračoval Pilař.

Neziskové organizace možná ani nechtějí vyvíjet takový tlak, ale Ministerstvo školství se prý neziskovek bojí, takže se jim snaží přizpůsobit a přehlíží klasické připomínky. „Ony se snaží tu problematiku ohnout, jak ony chtějí,“ konstatoval na adresu neziskových organizací host.

Neziskové organizace prý také na ministerstvu prosazovaly počítání romských žáků ve třídách a Pilařovi to prý připomnělo doby, kdy nacisté počítali židovské žáky. Podle hosta je přece jedno, jestli je žák Rom, Vietnamec nebo kdokoli jiný, prostě je to žák.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…