Privatizační politik Tomáš Ježek se vyslovil k Nečasovi, Klausovi a zkáze ODS

23.07.2013 11:15

Ekonom a bývalý ministr privatizace Tomáš Ježek se zamyslel nad úpadkem ODS za předsedy Petra Nečase. Podle něj v poslední době jen vypluly na povrch problémy, které dlouho dřímaly v podstatě ODS, která nedokázala pochopit, co znamená liberalismus a ochrana svobody a vykládala si obojí značně svérázným způsobem.

Privatizační politik Tomáš Ježek se vyslovil k Nečasovi, Klausovi a zkáze ODS
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ekonom Tomáš Ježek v pořadu ČT Hyde park

Základem scestí ODS, jemuž Nečas jako učenlivý žák přihlížel, aby se stal jeho dokonalým ztělesněním, se stala její interpretace liberalismu, ke kterému se strana tak okázale hlásila. To se prý se stranou táhne již od dob Václava Klause. „Tato interpretace postupně ovládla myšlení a chování celé strany. Jejího předsedu Nečase nikdy ani nenapadlo, že by na ní mohlo být něco vadného,“ píše Ježek. Jádrem tohoto scestí byla podle něj myšlenka, že trh vše vyřeší sám a nemá smysl do něj zasahovat.

„Jenomže když se za zasahování vlády do trhu začne považovat vynucování pravidel soukromého práva, je zle,“ varuje Ježek na svém blogu na ČT24.cz. Vynucování práva má být pro vládu ve svobodné společnosti prakticky jediným úkolem, o to však důležitějším - bez něj pozbývá svého smyslu.

„Když se podle falešného liberalismu všechny instituce, které tu kvůli vynucování soukromého práva jsou, počínaje soudy, přes státní zastupitelství až po věznice a exekutory, začnou považovat za nepřátele svobody a demokracie, bude opravdu zle,“ varuje ekonom. Právě to se podle něj stalo ODS, byť připouští, že zdaleka nejen jí, neboť toto scestí pozorujeme i v mnoha dalších zemích.

Nyní prý nezbývá než čekat, až se vynoří skutečně liberální strana, která pochopí, že prvořadým úkolem vlády je zajistit vymahatelnost práva. Nic podle Ježka nenaznačuje, že by tuto roli mohla sehrát ODS. A ještě více se podle něj mýlili ti, kteří podobné naděje spojovali s Petrem Nečasem.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…