Proč se zajímáte o Hlubučka, je to férový chlap... Svědectví o vazbách mezi ČT a STAN

30.09.2022 11:17 | Komentář

Někdejší reportérka pořadu Reportéři ČT z týmu Marka Wollnera Markéta Dobiášová, která z ČT přešla na CNN Prima News, se rozepsala o kauze Lysolaje, o propojení Petra Hlubučka s obchody v této pražské městské části a o údajném propojení lidí ze STAN s ČT. Před časem se ke stejné kauze vyjadřoval i Marek Wollner.

Proč se zajímáte o Hlubučka, je to férový chlap... Svědectví o vazbách mezi ČT a STAN
Foto: Repro Youtube
Popisek: Investigativní novinářka Markéta Dobiášová

Markéta Dobiášová se na serveru Svědomí národa.cz rozepsala o tom, jak ještě v roce 2019 dostala na stůl smlouvy o prodeji pozemků v Lysolajích. Pozemky byly podle Dobiášové prodávány za podezřele nízké ceny, což z jejího pohledu svědčilo o neblahých klientelistických vazbách spojených s těmito přesuny.

Informace o obchodu prý Dobiášové dodala dramaturgyně České televize Jana Škopková.

Ta jí ke smlouvám napsala i pár slov.

„Ahoj Markétko. Všechny doklady a smlouvy bych ti k tomu dodala, pokud se ti to bude zdát dobré, z mého pohledu je to pěkná kauza, ale vzhledem k DP a Witowské* a Snopové**, která prý žije s Dušičkou z DP, to možná bude neprostupné v ČT. No uvidíš. Materiály ti dodám v pondělí, pokud se ti to bude zdát OK. Pa. Jana,“ napsala prý Dobiášové.

Dobiášová připomněla, že Světlana Witowská byla v roce 2019 zaměstnankyní České televize. Tou bude až do konce října 2022, ale pak v ČT na vlastní žádost končí. V té době byla provdána za ředitele Pražského dopravního podniku Petra Witowského.

„Aneta Snopová je reportérka České televize, partnerka Martina Dušičky, vedoucího Odboru centrálního nákupu Dopravního podniku hlavního města Prahy. Zástupkyně Marka Wollnera, šéfredaktora publicistiky ČT. Kamarádka Světlany Witowské,“ doplnila Dobiášová.

Informace které má Dobiášová k dispozici podle ní ukazují na propojení Petra Hlubučka, tehdy pražského radního za STAN, takže propojení Magistrátu hl. města Prahy s developery, ale také s dopravním podnikem. Pozemky v Lysolajích, kde radnici vedl Petr Hlubuček, prý developer koupil za cenu 2500 korun za metr čtvereční a posléze je prý sám začal prodávat za 12 000 za metr čtvereční. Makléři prý Dobiášové na kameru sdělili, že v roce 2017 cena pozemků v Lysolajích mohla být v rozmezí od 4 500 do 7 000 korun.

„Na chodbě v televizi potkávám Marka Wollnera. Říkám mu o tématu, do kterého se s Adélou (Paclíkovou) pouštíme. O Dopravním podniku, který v kauze hraje podstatnou roli. Upozorňuju ho, že je Aneta ve střetu zájmu a neměla by o ničem vědět.  Usmál se. Nemám prý přehánět. Aneta s Markem jsou si blízcí, do jejich soukromých porad v kanceláři šéfredaktora nevidí nikdo. Únik informací asi neuhlídáme. O čtyři dny později, jde na redakční, tzv. velkou úterní poradu, moje kolegyně Adéla sama. Dává mi poté vědět. Marek Wollner od ní zjišťoval, co k Dopravnímu podniku máme. Přede všemi,“ napsala Dobiášová.

A čím déle Dobiášová řeší kauzu Hlubučka a Lysolají, tím častěji jí prý začínají chodit různé zprávy. Od kolegů z ČT, kteří po odchodu z veřejnoprávního média začali pracovat pro STAN. Nejvýraznějším „přestupem“ tohoto typu je Jan Lacina, někdejší producent v ČT a dnes poslanec za hnutí STAN, kde svou politickou kariéru začal coby místostarosta Prahy 6. Poslanec Lacina je velmi aktivní ve věcech týkajících se České televize, například prosadil neschválení Výroční zprávy Rady ČT kvůli nevyplacení plné výše bonusu generálnímu řediteli Petru Dvořákovi.

„Netrvá dlouho a začínají mi chodit zprávy od kolegů, co že to s tím Hlubučkem vlastně děláme? Pro STAN pracuje hned několik bývalých novinářů, také z řad České televize. ‚Proč se zajímáte o Hlubučka? O co jde? Je to férový chlap, fakt v pohodě“. V jedné ze zpráv ovšem stojí velmi vážné tvrzení: ,Pozor, ať si nenaběhnou...‘,“ prozradila Dobiášová.

Dobiášová podle svých vlastních slov pracuje na kauze dál, až ji jednoho dne ukazuje Marku Wollnerovi.

„Marek Wollner má k reportáži zásadní připomínky. Není si jistý tématem. Když už jsme točily, máme reportáž výrazně zkrátit, maximálně tak do osmi minut. Jde podle něj o malou komunální kauzu.  Nesouhlasím. Říká, že se o Lysolajích bavil s architektem Janem Kaslem, svým spoluhráčem z tenisu, bývalým pražským primátorem a komunálním kandidátem STANu. Ten se s Hlubučkem dobře zná. Lysolaje jsou prý v pořádku, a nejde o špatný projekt. Bude tam školka, nová kavárna, zázemí pro občany…“ napsala k tomu Dobiášová.

Její text popisuje také velmi nepěknou zkušenost její kolegyně Adély Paclíkové, která je obviňována, že ve spolčení s jistým lobbistou, který má být jejím známým, se snaží vydírat lysolajské developery o deset milionů. A tlaky, kterým redaktorky čelily z byznysového a advokátního prostředí.

Nakonec si posteskla, že ačkoli jí přijde kauza o tom, jak Pražané údajně tratí miliony korun kvůli tomu, jak rozhodl Petr Hlubuček v Lysolajích, Markovi Wollnerovi se celá kauza jeví jako nezajímavá a Reportéři ČT ji neodvysílají.

Kauzy se tehdy, v červeni 2022, chopil bývalý policista, dnes předseda Přísahy Robert Šlachta, který Wollnera nařkl, že se snaží zametat nepohodlné kauzy pod koberec.

A Wollner se začal bránit. Vyložil svůj vlastní pohled na to, jak to bylo s přípravou reportáže, o které hovoří Dobiášová.

„Robert Šlachta mě sprostě obvinil ve svém videu, že jsem zastavil reportáž o developerském projektu v Lysolajích, kterou před dvěma lety natáčela v mé redakci Reportéři ČT Markéta Dobiášová. Je to lež jako věž. Reportáž jsem nejen nezastavil, ale autorce naopak nechal celý půl rok na to, aby mohla na projektu pracovat, přestože je běžné, že reportáž od začátku natáčení až po vysílání vzniká standardně 4-5 týdnů,“ bránil se.

„Když uplynul měsíc a reportáž se měla stříhat do vysílání, požádala mě Markéta o schůzku a žádala o odklad na čtrnáct dní. Ne týden. Hned dva. Ta samá situace se opakovala týden co týden až do konce roku 2019. Až se nakonec kauza dostala na druhou kolej. Ještě v lednu, čtyři měsíce od začátku natáčení, jsem požádal Markétu, aby reportáž ustříhala aspoň na osm minut. Dlouho se nic nedělo a teprve po mých urgencích předložila po několika týdnech scénář, v němž ovšem nebylo žádné jasné sdělení, že se v Lysolajích stalo něco nekalého, že se někdo obohatil, kdo a o kolik,“ vysvětloval v DVTV.

Marek Wollner promlouvá

 

Dobiášová vysvětlovala jak tehdy tak dnes, že primárně chtěla ukázat na systém vyvádění a prodeje pozemků, který se neodehrál jen v Lysolajích, ale například také na Palmovce. Jenže to Marek Wollner odmítal a autorky reportáže stále nutil, aby přinesly posudek, že cena byla nepřiměřená. Takový posudek ale nebylo možné sehnat, protože u pozemků se jen obtížně definuje „cena obvyklá“. Toto všechno šéfredaktorovi vysvětlovala, ten to ale odmítal chápat.

Dobiášová z toho měla dojem, že skutečně chce kauzu zastavit. Tak jako ve vystoupení v DVTV i nyní v článku poukazovala na konexe na architekta a bývalého primátora Jana Kasla, Wollnerova spoluhráče z tenisu, který měl projekt v Lysolajích hájit jako smysluplný a přínosný.

Na základě toho měl Marek Wollner na poradách celý projekt bránit, z čehož Dobiášová pochopila, že o něj dále není zájem. Nakonec měl svou redaktorku obvinit kvůli anonymu, který přišel do televize a vinil Reportéry z účelového ututlání lysolajské kauzy. Vyvrcholit to mělo podle její výpovědi v DVTV když jí Wollner volal z porady, přitom měl vznést řadu nesmyslných obvinění a hučet do ní, aby už konečně z redakce odešla a kdy uvidí její výpověď.

Marek Wollner poukazoval, že Dobiášová téma neuchopila ve svých dalších působištích (krátce poté odešla na Primu a později do webových redakcí), což ale autorka vysvětlovala tím, že všechny své podklady musela nechat v České televizi, která byla majitelem všeho, co k reportáži pro Reportéry bylo pořízeno. Nabádala své bývalé kolegy, ať se tématu dál věnují, což se ale nestalo.

Aktuální reakce Marka Wollnera

Šéfredaktor reportážní publicistiky ČT Marek Wollner reagoval i na aktuální text Markéty Dobiášové.

„Nejlepší je, že ve tvém nekonečném článku bez jasného sdělení není ani stopa důkazu o tom, že jsem ti něco zastavil nebo ti v něčem bránil. A to je pravda. Naopak. Dal jsem ti na to neuvěřitelnou porci času a tvůrčí svobody. Kauze Lysolaje i tady věnuješ až samý závěr a je zcela zřejmé, že se v tom stále plácáš, jako ses plácala během pěti měsíců natáčení před dvěma lety,“ reagoval na aktuální článek.

Wollner rozporuje tvrzení Dobiašové, že měl kauzu Lysolaje konzultovat s architektem Janem Kaslem. Ten prý není jeho „spoluhráčem z tenisu“, protože tenis vůbec nehraje, a Wollner s ním nic nekonzultoval.

„Tvůj scénář se mi opravdu nelíbil, což víš, protože to píšeš i v článku, je tedy vyloučeno, abych ho nečetl. Ale dal jsem ti k němu několik připomínek, abychom si nenaběhli, což, s odpuštěním, je moje práce,“ vrací se k dění v redakci Reportérů ČT na konci roku 2019.

Argumentuje, že Dobiášová z reportáže udělala pouhý „pracovní sestřih“ a ten je zaměňován se scénářem reportáže, který na Wollnerovu výzvu napsala o tři měsíce později.

„Jinak ti díky, je to nakonec velmi užitečné, i když jen pro lidi, kteří mají kritické myšlení a umí se v tom nánosu slov zorientovat,“ zhodnotil argumentaci jeho bývalé kolegyně.

Na závěr se ještě vypořádává s námitkou, že si její scénář nenechal: „ Já nejsem tvůj archivář, ani nikoho jiného v redakci, abych si schovával nějaké scénáře a jejich různé verze, tos měla udělat sama, pokud sis ho chtěla uchovat na památku,“ uzavírá.

Celé vyjádření Marka Wollnera:

Markéto, jsem moc rád, že konečně, po třech měsících jsme se dočkali tvého drtivého svědectví, které jsi slibovala už na začátku léta. Je to opět klasika termínů v tvém pojetí, kdy se z týdne stane klidně ctvrt rok nebo půl rok, ale my v televizi musíme vysílat kazdy týden. Nakonec nejlepší je, že ve tvém nekonečném článku bez jasného sdělení není ani stopa důkazu o tom, že jsem ti něco zastavil nebo ti v něčem bránil. A to je pravda. Naopak. Dal jsem ti na to neuvěřitelnou porci času a tvůrčí svobody. Kauze Lysolaje i tady věnuješ až samý závěr a je zcela zřejmé, že se v tom stále plácáš, jako ses plácala během pěti měsíců natáčení před dvěma lety. Nakonec nejlépe o tvé práci s fakty svědčí to, když tvrdíš, že jsem věc konzultoval s Janem Kaslem, prý “spoluhráčem z tenisu” a komunálním kandidátem. Hodí se ti to do příběhu, ale pravda to není. Jednak s panem Kaslem jsem nikdy tenis nehrál, natož aby to byl můj spoluhráč, notabene, když co vím, tenis vůbec nehraje. Komunální kandidát není a nic jsem s nim nekonzultoval. Takováhle lživá věc přitom odvysílaná v televizi znamená dostat se do obrovského maléru, který by nám omlátily televizní rady o hlavu a my bychom se museli z obrazovky omlouvat. Ty tady nemusíš nic, protože tady ti všechno projde. Tvůj scénář se mi opravdu nelíbil, což víš, protože to píšeš i v článku, je tedy vyloučeno, abych ho nečetl. Ale dal jsem ti k němu několik připomínek, abychom si nenaběhli, což, s odpuštěním, je moje práce a jak je důležitá ilustruje ten moment s panem Kaslem. Tys ale nic neudělala. Neměla bys zaměňovat nejaky svůj pracovní sestřih z listopadu, který jsi mi ani nechtěla ukázat a pozvala sis na to Anetu, a scénář z ledna, který jsem četl a o němž jsme spolu diskutovali. K tomu lednovému scénáři jsem tě dotlačil poté, co jsi od toho listopadu už nechodila do práce a já proto v lednu chtěl, abys mi to udělala aspoň krátký, když neumíš sva různá podezření prokázat. Žes nic neudělala a do strizny ani nešla ostatně sama přiznáváš v rozhovoru v DVTV, kdy se v polovině interview Daniela na základě tvých matoucich slov mylně domnívá, že jsi reportáž ustříhala, ale tys musela přiznat opak. Nevím, jestli to půjde přehrát, když tak dodám v jiné verzi. Jinak ti díky, je to nakonec velmi užitečné, i když jen pro lidi, kteří mají kritické myšlení a umí se v tom nánosu slov zorientovat. Jinak - já nejsem tvůj archivář, ani nikoho jiného v redakci, abych si schovával nějaké scénáře a jejich různé verze, tos měla udělat sama, pokud sis ho chtěla uchovat na památku, to víš moc dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…