Profesor politologie: ČSSD se může rozpadnout na dvě strany

05.08.2013 12:50

Již ve středu bude Poslanecká sněmovna hlasovat o tom, zda vyjádří důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Ten v nedělních Otázkách Václava Moravce prozradil, že odhaduje získání hlasů 96 až 97 poslanců. Mnozí politologové však nad těmito očekáváními pochybovačně kroutí hlavou. Jedním z nich je i profesor a politolog Oskar Krejčí. „Podle informací, které dosud mám, tak s poslanci nikdo nevyjednával,“ uvedl v rozhovoru pro server PrvníZprávy.cz

Profesor politologie: ČSSD se může rozpadnout na dvě strany
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Oskar Krejčí

„Ty propočty jsou hypotetické a nezakládají se na nějakých konkrétních vyjednáváních. Navíc dnes vyjednávat pod dozorem státních zástupců je nesmírně obtížně,“ podotkl ironicky Krejčí.

Možnost, že Rusnokova vláda podporu přece jen získá, považuje za nepříliš reálnou. „Ukáže se ve středu, jak jsou karty rozdány. A podle všeho budou rozdány podle stranických klubů a pravděpodobnost, že Rusnokova vláda získá důvěru, je malá,“ uvedl.

Podle názoru Krejčího se případné nevyjádření důvěry vyplatí zejména pro TOP 09. „ODS je na dně a řečeno striktně – do čtyř měsíců síly nesebere, potřebuje na to delší čas. TOP 09 nemusí být tou partají, která blokuje předčasné volby. Ale pořád je pro ni výhodnější počkat si na třetího premiéra, jinými slovy, aby Rusnokova vláda neprošla,“ upřesnil.

Rozpolcená ČSSD se na jedné kauze nesjednotí

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že poslanci sociální demokracie budou hlasovat na základě doporučení předsednictva strany. „Ale to předsednictvo nebude ve své podstatě tak důležité,“ míní Krejčí. I jednotná sociální demokracie totiž vytváří ve sněmovně menšinu.

Problém však podle politologa představuje vnitřní rozkol v řadách sociálních demokratů. „Stav sociální demokracie je dlouhá léta rozpolcený. Představit si, že se sjednotí na jedné kauze, je naivní. Když to půjde takto dál, tak z té strany vzniknou dvě politické strany. Ale také se může nalézt někdo jiný, kdo pomůže ČSSD sjednotit,“ nastínil možnou budoucnost této strany.

Se slovy předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, podle nichž zbyde z ČSSD jen pouhá slupka, ale Krejčí zásadně nesouhlasí. ČSSD totiž podle něj představuje zavedené jméno pro celou veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…