Prokuratura otevře případy podivných armádních zakázek

17.03.2011 6:18

Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích má dnes oznámit nové informace ke kauze 54 lidí stíhaných kvůli podezření z rozsáhlých manipulací s veřejnými zakázkami na ministerstvu obrany. ČTK to řekl krajský státní zástupce Barnabáš Liška.

Prokuratura otevře případy podivných armádních zakázek

Protikorupční policie 17. února navrhla obžalovat 54 lidí stíhaných kvůli údajným manipulacím, které se podle kriminalistů odehrály v letech 2005 až 2007. Celkem 18 obviněných je stíháno kvůli účasti na zločinném spolčení. Kauza je nejrozsáhlejším případem protikorupční policie. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška se návrh na obžalobu týká lidí spojených s údajně zmanipulovanými zakázkami pro Vojenskou ubytovací a stavební správu. 

Protikorupční policie navrhla obžaloby proto, že stíhaní prý zmanipulovali nejméně 30 zadávacích řízení za 300 milionů korun. Třetina z nich je kvůli vzájemným vazbám obviněna ze zločinného spolčení. Údajnou korupci v armádě vyšetřovala policie v Litoměřicích, v Brně, v Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze. 

Obvinění mohou zdržovat
Obviněným hrozí až desetileté tresty. Liška nedokázal odhadnout, jak dlouho českobudějovický krajský soudu bude kauzu řešit. Ale vzhledem k vysokému počtu všech obviněných a možných svědků se dá očekávat, že fáze dokazování zabere poměrně dlouhou dobu a bude trvat, než se senát dobere k rozsudku. "Stačí, aby z nějakých omluvitelných důvodů někdo z obviněných chyběl, bude se muset odročovat a vzniknou prodlevy," uvedl Liška. Jen spisový materiál k případu má 18.000 stran a přílohy 40.000 stran.

K tématu:
Armáda: Stamiliony mizí na předražený výcvik pilotů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …