Putin nás ošidil, štve nás proti všem. Hlas z Ruska byl připomenut

13.05.2022 13:45 | On-line

Esej novinářky a spisovatelky Lizy Alexandrovové-Zorinové o stavu ruské společnosti a její promyšlené přípravě k militaristické akci vznikla před několika lety – konkrétně v roce 2017. DeníkReferendum.cz ji připomíná nyní. Dotyčná popisuje neutěšený stav v Rusku, i jak jsou s ním Rusové smíření, ale zároveň nespokojení.

Putin nás ošidil, štve nás proti všem. Hlas z Ruska byl připomenut
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
„V Rusku opozice nechce být opozicí a občané nechtějí být občany. Trpí komplexem oběti, věří, že na nich nezáleží a že nemají sílu cokoli změnit,“ poznamenává úvodem eseje ruská žurnalistka a spisovatelka.

Hovoří o tom, jak občané nechodí k volbám, nechodí na demonstrace a nebojují za svá práva. „Sto čtyřicet milionů lidí se nachází v somnambulním stavu hraničícím se ztrátou pudu sebezáchovy,“ zmiňuje v eseji. 

„Nenávidí moc, ale patologicky se bojí její změny. Vnímají nespravedlnost a nejistotu, ale nesnášejí bojovníky za občanská práva. Nenávidí byrokraty a vládu, ale podporují totální zasahování státu do všech oblastí života. Bojí se policie, ale chtějí větší policejní kontrolu v zemi. Cítí se podvedeni, ale věří televizi. Jako mantru opakují: Jen aby nebyla válka, ale z války se radují. Jsou to oběti s pocitem všeobecné nadřazenosti, které nejenže nemohou, ale ani nechtějí nic ovlivnit,“ zmiňuje. 

Hovoří o tom, jak žila s manželem ve středním Rusku, kde obyvatelé vsi byli hluční, konfliktní lidé. „Po večerech bylo na ulici slyšet křik: Někomu ukradli slepici, jinému otrávili psa, dalšímu odloudili ženu, kohosi zbili — a ten, vyzbrojen sekerou, běžel potrestat viníky,“ uvedla. 

„Hlavní město se však od této vesnice příliš neliší. Když vláda začala rušit nemocnice a léčebné projekty včetně národního onkologického programu, byli pobouřeni všichni, jak pacienti, tak lékaři. Koneckonců se to týkalo všech. Moskvané se navíc potýkali s problémy při získávání léků a kvót na operace a ‚bezplatné‘ zdravotnictví začalo být pro mnohé nedostupné, protože státní nemocnice se začaly měnit v placené kliniky,“ vyprávěla příběh spisovatelka, jak potkávala sousedku, jež láteřila na vládu i zdravotní reformy, ale připojovat se k lékařům demonstrujícím proti zavírání nemocnic, vrtěla hlavou, že se stejně nic nezmění.

„Když se lidí ptám, zda je z nějaké situace východisko, dostávám stále stejnou odpověď, pouze různými slovy: Je jen jedno východisko – emigrovat. A i když je to pro většinu lidí pouhá floskule, velmi mnozí Rusko opravdu opouštějí. Odcházejí především opozičníci, kteří se účastnili protestů v posledních letech, a to jak známí političtí aktivisté, tak i řadoví účastníci. Neodcházejí ani tak proto, že by se báli represí a pronásledování. Odcházejí kvůli těžkému, nesnesitelnému pocitu beznaděje, který zachvátil celý národ,“ zmínila žurnalistka.

„Prakticky všechna naše média jsou buď přímo vlastněna úřady, nebo jsou pokoutně skupována či prostě zastrašována; dělí se na ty vysloveně provládní a na ty, jež předstírají nezávislost, takže je správnější je nazývat hromadné dezinformační prostředky. Sledování zpráv lze přirovnat k úrazu mozku a neustálé vysedávání před televizí se rovná dobrovolné lobotomii. Vyfabulované reportáže, rozporuplná prohlášení politiků, kult osobnosti prezidenta, dezinformační kampaně, slova popírající činy, groteskní novely zákonů a zběsilé zákonodárné iniciativy poslanců — to vše uvrhuje lidi do trvalého stresu, který se stává způsobem života,“ dodává.

V důsledku neustálého poslouchání nesmyslných a vnitřně rozporuplných zpráv, nemožnosti rozpoznat skutečné záměry státní moci, ustavičného čekání, kdy zase státní moc schválí nějaký nový zběsilý zákon, setření rozdílů mezi černou a bílou a mezi pravdou a lží, lidé podle jejích slov propadají depresi a stávají se lhostejnými ke svému osudu.

„Tomu, kdo se stydí za přítomnost a bojí se budoucnosti, nezbývá než se pyšnit minulostí. Nemají-li lidé důvod milovat vlastní zemi, aspoň nenávidí ty ostatní. Nedokážou-li změnit vlastní život, aspoň ničí životy druhých,“ uvedla. 

„Agrese je základem stvrzování totožnosti: Nepřátelství vůči cizím je projevem náklonnosti k ‚našim‘. Proto nás štvou jako psy na slaměné panáky: jednou proti Evropanům, podruhé proti Ukrajincům, potřetí proti Američanům. Koneckonců, čím více je vnějších ‚nepřátel‘, tím pevněji se zbědovaný lid stmeluje kolem oligarchické elity a ze všech svých neštěstí viní Ameriku či domácí ‚pátou kolonu‘,“ zmiňuje také novinářka a hovoří o tom, že Rusko nachází ventil v televizoru, vodce, drogách a válce.

„Během let Putinovy ‚stability‘ do země přiteklo 3,5 bilionu petrodolarů, ale nikdo netuší, na jakých účtech leží. Putin všechny ošidil. Ponížený národ, okradený vlastní ‚elitou‘, našel psychologickou náhražku v imperiální ideologii a militaristické rétorice. A jak se také jinak nezbláznit bezmocí?“ ptá se mimo jiné spisovatelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…